Pienyrittäjät rakentavat tulevaisuuden Suomea

Suomi tarvitsee yrittäjyyttä. Pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien todellisuus voi kuitenkin erota paljon siitä todellisuudesta, jossa päättäjät toimivat. Pienyrittäjien asiaa vie eteenpäin myös Suomen Pienyrittäjät ry.

Suomi tarvitsee yrittäjyyttä. Pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien todellisuus voi kuitenkin erota paljon siitä todellisuudesta, jossa päättäjät toimivat. Pienyrittäjien asiaa vie eteenpäin myös Suomen Pienyrittäjät ry.

Suomen Pienyrittäjät kertovat haluavansa toimia esimerkiksi pienyrittäjän verokohtelun parantamiseksi ja lisätyövoiman palkkaamisen helpottamiseksi.

– Tosiasia on, että ennen meitä mikään taho ei ole todellisesti ajanut pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien asemaa. Tärkeimpänä tavoitteena yhdistyksellämme on pienyrittäjälain aikaansaaminen, tiivistää Suomen Pienyrittäjien puheenjohtaja HARRI JYRKIÄINEN.

Yrittäminen tuo vapautta, mutta myös runsaasti vastuuta ja työtä, joskus pienellä korvauksella.

– Suuri ongelma on pienyrittäjien ”rengastaminen” ja leimaaminen, tietynlainen lainsuojattomuus. Yrittäjällä ei ole sosiaaliturvaa. Verottajan tilaston mukaan neljäsosa yksinyrittäjistä elää alle tuhannen euron kuukausituloilla. Se tarkoittaa 45 000-50 000 yrittäjän elättävän perheensä todella niukasti.

– Monet yrittäjät tekevät pitkää päivää, jopa niin pitkää, että normaalissa työsuhteessa he olisivat jo jääneet uupumislomalle. Yrittäjälle tämä ei ole mahdollista.

Palkkaamisen haasteet

Yrittäjyyteen kannustetaan, ja kasvuyrityksiä tarvitaan entistä enemmän. Mutta miksi yritykset eivät halua kasvaa?

– Useilla kasvuhaluttomuus johtuu esimerkiksi palkkaamisen haasteellisuudesta. Esimerkiksi nuorten palkkaaminen olisi kansataloudellisesti erittäin tärkeää, mutta siihen ei ole mahdollisuuksia. Nykyisen YT-lain rasitteet ovat monelle liian suuri kynnys, Jyrkiäinen toteaa.

Pienyrittäjät ovatkin ehdottaneet, että alle kymmenen työntekijän yrityksissä irtisanomiskäytäntöjä tulisi järkevöittää. Työsuhteen päättämisessä irtisanomisajan tulisi olla kaksi viikkoa riippumatta työsuhteen kestosta. Nykyistä, jopa puolen vuoden irtisanomisaikaa, yhdistys pitää kohtuuttomana.

Suomen Pienyrittäjien yhtenä vaatimuksena on konkurssilain uudistaminen. Jyrkiäinen kannattaa amerikan mallia, eli mahdollisuutta henkilökohtaiseen konkurssiin. Sivistysvaltiossa ei pitäisi joutua 15 vuodeksi ongelmiin epäonnistuneen yrityksen vuoksi. Johtuen sitten yrittämisen riskeistä tai jostain muusta, kiinnostus yrittämiseen on laskusuunnassa.

– Uusien yritysten perustaminen on vähentynyt 29 prosentilla viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tämä on äärimmäisen hälyttävää.

Edunvalvontaa ylimmällä tasolla

Suomen Pienyrittäjät haluavat muistuttaa päättäjiä ja koko Suomea siitä, miltä asiat näyttävät pienyrittäjän kannalta. Viestiä viedään aktiivisesti maamme poliittiselle johdolle.

– Teen itse henkilökohtaista edunvalvontatyötä. Olen yhteydessä kansanedustajiin ja valiokuntiin. Teemme kannanottoja esimerkiksi talousvaliokunnalle tehtyihin esityksiin. Olemme myös pitäneet eduskunnassa tilaisuuksia kansanedustajille ja kertoneet yrittäjien asioista.

Yrittäjien etujen puolustamisesta hallitus ei saa Jyrkiäiseltä plussaa. Erityisesti hallituksen verolinjaukset ovat ristiriidassa yrittäjyyden tukemisen kanssa.

– Nykyhallituksen kansanedustajat kyllä kuuntelevat, mutta käytännön tasolla teot eivät kohtaa puheita. Esimerkiksi kilometrikorvauksen leikkaaminen tulee jarruttamaan talouden kehitystä ja pahasti.

Jyrkiäinen kuitenkin kannustaa yrittäjyyteen. Parhaimmillaan yrittäjyys tuo vapautta toteuttaa itseään ja oman kädenjälkensä näkee välittömästi.

– Uskon yrittäjyyteen ja yrittäjiin. Pienet yritykset pitävät Suomen pyörät pyörimässä. Me olemme rakentamassa tulevaisuuden Suomea, yhteistyössä monien sidosryhmien kanssa.

Kommentit
Jätä Vastaus