Budjettimatkailun profiili nousussa

Design- ja boutique-hostellit ovat tasokas, edullinen ja viihtyisä vaihtoehto hotelleille. Maailman suurimman hostellivarauskoneen palkitsema Dream Hostel tunnetaan jo hyvin maailmalla.

Trendikäs budjettimatkailu on tuonut markkinoille monenlaisia majoitusvaihtoehtoja perinteisten hotellien, leirintäalueiden ja retkeilymajojen rinnalle. Design- ja boutique-hostellit ovat tasokas, edullinen ja viihtyisä vaihtoehto hotelleille. Tamperelainen palkittu Dream Hostel tunnetaan jo hyvin maailmalla.

Boutique-hotellien trendi sai alkunsa 1980-luvun suurkaupungeissa, joissa tavoitteena oli luoda yksilöllisiä, persoonallisia ja tyylikkäitä majoitusvaihtoehtoja isojen hotelliketjujen standardihuoneille. Design-hotellien trendi on rantautunut viime vuosina hostelleihin, jotka pyrkivät tarjoamaan yksilöllistä ja viihtyisää majoitusta edulliseen hintaan.

Tamperelaisen Dream Hostelin yrittäjä VILLE VIRKKI sai idean designhostellin perustamiseen, kun paikallismedia uutisoi edullisen majoituksen tarpeesta Tampereella. Artikkeli ja omat kokemukset iskivät kipinää, ja designhostelli Dream Hostel avasi ovensa aprillipäivänä 2010.

Kipinästä syntyi menestyvä yritys.

– Maailman suurimman hostellivarauskoneen Hostelworld.comin asiakkaat valitsivat meidät vuoden parhaaksi hostelliksi Suomessa 2010 ja 2011. Hostelli oli myös Suomen Retkeilymajajärjestön valinta vuoden Hostelliksi vuodelle 2011, Virkki kertoo.

Helppo tulla, vaikea lähteä

Dream Hostel sijaitsee Åkerlundinkadulla Tampereella, aivan keskustan ja rautatieaseman kupeessa. Yksinkertaisten ja uudenaikaisten tilojen sydämessä sijaitsevat vastaanottotiski, keittiö ja oleskelutilat. Tampereen nähtävyyksien mukaan nimetyt huoneet ja persoonalliset yksityiskohdat luovat yksilöllistä tunnelmaa.

– Kaikki on itse suunniteltu ja pohdittu omien kokemusten pohjalta. Haluamme erottua kilpailijoista viihtyisillä ja toimivilla tiloilla, joissa on ajateltu nimenomaan asiakkaan tarpeita, Ville Virkki kertoo.

Boutique-hostelliin on yrittäjän mielestä kuitenkin vielä matkaa.

– Boutique on vahva termi. Haluan kehittää toimintaa ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että olemme boutique-hostelli. Näitä toimenpiteitä ovat esimerkiksi laajentaminen, ravintolapalvelut, huoneiden stailaaminen vielä persoonallisempaan suuntaan sekä suomalaisen designin tuominen huoneiden sisustukseen, Ville Virkki kaavailee.

Hän haluaa tuoda asiakaspalvelun takaisin majoitustoimintaan.

– Minusta itsepalveluhostellit ovat käsittämättömiä. Me olemme täällä asiakasta varten. Konseptiimme kuuluu välitön ja kansainvälinen ilmapiiri. Haluamme, että tänne on helppo tulla ja täältä on vaikea lähteä, hän kuvailee.

Budjettimatkailu 
trendien kärjessä

Kansainvälinen asiakaskunta on löytänyt Dream Hostelin hyvin ilman massiivista markkinointiakin.

– Ensimmäisen vuoden jälkeen laskimme, että täällä kävi asiakkaita yli 100 maasta. Kävijöistä 70 prosenttia oli ulkomaalaisia. Näillä luvuilla olemme Pirkanmaan kansainvälisimpiä vientiyrityksiä. Maailmassa on vähän yli 200 itsenäistä valtiota, joten kävijälukumme ovat aika iso prosentti siitä. Kun saadaan vielä afrikkalaiset reissaamaan, ovat loputkin käyneet täällä, Ville Virkki virnistää.

Suomen suosituimman varaussivuston Booking.comin asiakaspalautteiden perusteella Dream Hostelilla on Tampereen tyytyväisimmät asiakkaat. Taakse jäävät muun muassa Tammer ja Ilves. Miten ihmeessä hostelli voi jättää taakseen perinteikkään Tammerin?

Virkin mukaan kysymyksessä ei ole vain odotusten täyttäminen, vaan ylittäminen. Hän viihtyy itsekin design- ja boutique-paikoissa, joille on ominaista omistajan läsnäolo.

– Jos omistaja on majoitusliikkeessä paikalla, asiat hoituvat saman tien. Jos organisaatio on kerrostalon korkuinen, paikka jää kasvottomaksi, hän muotoilee.

Budjettimatkailu on pitkään ollut nopeimmin kasvava matkailumuoto. Suomi on Virkin mielestä tässä trendissä jälkijunassa.

– Jopa ketjuhotellit ovat muuttaneet konseptiaan hostellimaiseen suuntaan. Esimerkiksi kuulemma eräät Hiltonit ovat siirtyneet pystybaarista oleskelutilaan, koska sitä asiakkaat kaipaavat.

– Tehdessäni hostelleista viisi vuotta sitten opinnäytetyötä tehtiin joko luksus- tai halpamajoitusta. Nyt kehitys on menossa toiseen suuntaan niin, että perustetaan sekä isoja ketjuhostelleita että paljon pieniä nk. boutique-hostelleita. Se avaa monelle elämäntapayrittäjälle mahdollisuuksia liiketoimintaan, Ville Virkki kertoo.

Backbackereistä flashbackereihin

Vaikka puhutaan budjettimatkailusta, aina kysymys ei ole vain halvasta hinnasta. Hän viittaa couchsurfing-ilmiöön, jossa yövytään ventovieraiden sohvilla.

– Tänä päivänä matkailijat haluavat olla yksilöllisiä. He liikkuvat pienellä budjetilla, mutta haluavat tavata mahdollisimman paljon uusia ihmisiä ja uusia kulttuureita.

Ilmiön takana ovat ajalle ominaiset elämyshakuisuus ja itsensä etsiminen.

– Hostellit ja couchsurfing sekä downsiftaus ovat lähteneet backbackerideologiasta, mutta sen vastapainoksi on syntynyt flashbacker-matkailu. Yövytään hostelleissa, mutta shoppaillaan Guccin putiikeista.

Lontoossa muunnetaan hotelleja isolla rahalla hostelleiksi.

– Hotelliin tehdään pieni oleskelutila, jonka ansiosta sitä aletaan kutsua hostelliksi, koska se on trendikkäämpää. Silti huoneissa on omat vessat ja kylppärit, mikä taas viittaa hotelliin.

Trendiin kuuluu, että moni hostelli tekee kahden hengen huoneita, vaikka niiden olisi tehokkaampaa tehdä 10-hengen huoneita.

– On huomattu, että matkailijat haluavat olla kahden hengen huoneissa, joten tehdään niitä, vaikka ne ovat hotellin tunnusmerkkejä, Ville Virkki sanoo.

– Tiedän paljon tällaisia hostelleja. Esimerkiksi washingtonilainen hostelli on täynnä 2-hengen huoneita. Itse olen sitoutunut pitämään meidät hostellina. Jos kaikki huoneet olisivat 2–4-hengen huoneita, tämä olisi halpa hotelli. Nytkin meidän suurin huoneemme, 16 hengen yhteishuone, on melkein täynnä, hän huomauttaa.

Hyvä ilmapiiri, tila 
ja puhtaus ratkaisivat

Belgialaiset TINE ja PETE istuvat hiukset märkinä keittiössä ja syövät aamupalaa. He ovat olleet jo pari viikkoa kiertämässä Skandinaviaa kauniin luonnon houkuttelemina. Retkeilyä harrastava pariskunta pysähtyi Tampereelle matkalla Oulun kautta Kuusamoon ja Oulangan kansallispuistoon.

– Me emme halua suunnitella reissua liian tarkkaan etukäteen emmekä varata majoitusta, mikä ei oikein Skandinaviassa toimi. Dream Hosteliin tulimme varaamatta, ja oli mukava yllätys, että saimme huoneen, he kertovat.

Tine ja Pete arvostavat Dream Hostelin mukavaa ilmapiiriä, tilan tuntua sekä siisteyttä.

– Kaikki toimii. Toisaalta tämä on aika kallis, he arvioivat.

– Kahvi tulee talon puolesta, mikä on hyvä juttu, Pete lisää.

Nelikymppinen pariskunta pitää hostelleja hyvänä majoitusvaihtoehtona, mutta toivovat niihin lisää kahden hengen huoneita kylpyhuoneineen ja vessoineen.

– Ne ovat selkeästi yleisempiä muualla Euroopassa kuin Suomessa, he kertovat.

Kommentit
Jätä Vastaus