Verkostoitumista ja harjoittelua

Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksiköstä Proakatemiasta valmistuneista moni on menestynyt hämmästyttävän hyvin nuoreen ikäänsä nähden. Millaiset onnistumisen eväät Proakatemia antaa nuorille yrittäjille?

ALUEELLISTA KOULUTUSTA: PIRKANMAA

Pirkanmaalaisilla yrittäjillä on paljon tuttavia, jotka ovat valmistuneet Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksiköstä Proakatemiasta. Monet heistä ovat menestyneet hämmästyttävän hyvin nuoreen ikäänsä nähden. Millaiset onnistumisen eväät Proakatemia antaa yrittäjille?

– Minulle Proakatemian tärkeintä antia olivat rohkeus lähteä yrittäjäksi sekä itseluottamus. Lisäksi sain valtavasti tietoa rahoituksesta ja kilpailija-analyysistä opinnäytetyöni kautta, kertoo Proakatemiasta vuosi sitten valmistunut yrittäjä MARIANNE KANKAISTO.

Hän avasi loppukesästä 2012 Tampereen Verkatehtaankadulle hyvinvointivaatteita myyvän Mymes–nimisen liikkeen. Rohkeuden lisäksi hän sai Proakatemiasta tukea, verkostoja sekä käytännön työkaluja yrityksen perustamiseen.

Mariannelle tärkeintä opiskelussa oli tekemällä oppiminen.

– Proakatemia eroaa perinteisestä koulusta siinä, että koulussa käydään läpi ensin teoriaa ja sitten kokeillaan, täällä asiat tehdään toisin päin. Teoriaa ei kuitenkaan unohdeta, vaan ammattikirjallisuuteen tutustuminen on tärkeää. Keskimääräinen opiskelija lukee opintoaikanaan noin 40–50 kirjaa, hän laskeskelee.

Tradenomiopiskelija pääsee Proakatemiaan, kun takana on ensimmäisen vuoden perusopinnot liiketaloudesta tai tietojenkäsittelystä. Proakatemiassa opiskelu alkaa 15–20 opiskelijan tiimiyrityksen perustamisella. Opiskelijat vastaavat itse kaikesta yrityksensä liiketoiminnassa.

Opettajien sijasta heitä ohjaavat valmentajat.

Tiimiyritysten alat eivät kovin pääomavaltaisia.

– Meillä toimii tällä hetkellä useita yrityksiä. Ne ovat porukan voimaan perustuvia liikeideoita eikä sellaisia, joihin tarvitaan paljon rahaa. Usein osa valmistuvasta porukasta jatkaa yritystä opintojen aikana syntyneellä liike-idealla, päävalmentaja VEIJO HÄMÄLÄINEN kertoo.

Marianne Kankaiston tiimiyrityksessä tehtiin monenlaisia asioita markkinoinnista tapahtumiin. Lisäksi hän toteutti tiimikaverinsa kanssa kahdestaan Tampellaan markkinat kirpputoreineen, zumbatuokioineen ja vohvelikojuineen.

– Mikään ei ole ollut turhaa, vaan kaikesta oppi jotakin – varsinkin epäonnistumisista. Niitä ei voi oikein välttää, hän hymyilee.

Hän tiesi alusta asti, että halusi tehdä jotakin vaatteisiin liittyvää.

– Jossain vaiheessa tajusin, että haluan kivijalkaliikkeen. Olin vähän aikaa vaateliikkeessä töissä, hankin alan ja mestarimyyjän koulutusta. Tein opinnäytetyönäni liiketoimintasuunnitelman omalle vaateyritykselleni.

Projekteissa oppii ja verkostoituu

Tiimiyritykset myyvät osaamistaan projekteissa ja toimeksiannoissa, joita tarjotaan eri alojen yrityksille. Asiakkaille tarjotaan muun muassa markkinointikampanjoita, koulutusta, messujen kävijätutkimuksia, verkkosivutoteutuksia, av-tuotantoja, markkinatutkimuksia, graafista suunnittelua, tapahtumia, promootioita ja niin edelleen.

– Toimeksiannoissa ja projekteissa on tosi laaja skaala elokuvien puvustamisesta myyntiin ja markkinointiin. Teemme myös pilotti- ja innovointipalvelua; asiakkaina on ollut yrityksiä pienestä kukkakaupasta Alma Mediaan, Reinoon ja Ainoon sekä MTV:hen, Veijo Hämäläinen kertoo.

Tiimiosuuskunnat kuuluvat Tammerkosken Yrittäjiin. Yritykset hinnoittelevat itse tuotteensa ja toimivat kilpailuilla markkinoilla.

– Olemme myös hävinneet tarjouskilpailuja muille yrityksille. Osaa palveluista, esimerkiksi ideointi- ja innovointipalvelua, taas ei tarjoa kukaan muu.

 

”Proakatemia eroaa perinteisestä
koulusta siinä, että koulussa
käydään läpi ensin teoriaa
ja sitten kokeillaan.
Täällä asiat tehdään toisin päin.”

Verkostoista voimaa

Proakatemia tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden kansainvälisyyteen ja verkostoitumiseen.

– Verkostot ovat ehkä tärkeintä antia tuleville yrittäjille sen lisäksi, että kokemus yrittäjyydestä madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi. Opiskelijat tajuavat, että yrityksen perustaminen ei ole metafysiikkaa, vaan hekin pystyvät siihen, Hämäläinen huomauttaa.
Marianne Kankaisto on voinut hyödyntää opintojen aikana hankittuja verkostoja valmistumisen jälkeen.

– Olen saanut ideointi-, toteutus- ja konsultointiapua sekä hankkinut tuotteita tuttujen kautta.

Myös yritykseni nettisivut ja graafinen tuotanto on hankittu oman tiimin sisältä.

Proakatemialaiset verkostoituvat yrittäjätilaisuuksissa ja yrittäjäjärjestöjen kanssa sekä nuorkauppakamareiden ja korkeakoulujen kanssa.

– Meillä on myös Proakatemian Ystävät ry -yhdistys, jonka kautta muun muassa alumnit saavat tietoa seminaareista ja tapahtumista. Lisäksi oma verkostomme toimii sosiaalisessa mediassa: jos joku laittaa ongelman Proakatemian Facebook-sivuille, siihen tulee muutamassa minuutissa vastaus. Sisäinen ”wikipediamme” lähtee halusta auttaa. Emme halua pantata tietoamme ja osaamistamme, Hämäläinen toteaa.

Yritysopintoja aikuisopiskelijoille

Proakatemiassa on opiskellut jo kaksi aikuisopiskelijaryhmää.

– Kolmas, hyvinvointialojen yrittäjille tarkoitettu vuoden mittainen ohjelma alkaa tammikuussa. Syksyllä 2012 aloitti ensimmäinen yrittäjille suunnattu ylempään korkeakoulututkintoon valmistava tradenomiryhmä, josta valmistuneet voivat hakeutua muun muassa opettajaksi, Veijo Hämäläinen kertoo.

Aikuisopetusta toteutetaan lähiopetusleireinä, ylemmässä korkeakoulututkinnossa lähiopetus toteutetaan kolmen vuorokauden jaksoissa.

– Niissä opiskellaan yötä päivää maatilamatkailukohteissa. Periaate on kuitenkin sama kuin muillakin proakatemialaisilla, eli opiskelijoista rakennetaan tiimi, kuunnellaan asiantuntijaluentoja ja käydään keskusteluja. Tämä koulutus on sekä sisällöltään ja toteutustavaltaan ainutlaatuinen Suomessa, Hämäläinen kehaisee.

– Meillä opiskelee ylempää tutkintoa monen eri alan yrittäjiä. Opiskelu on käytännönläheistä, sillä kaikki opiskelijat tekevät opinnäytetyön oman yrityksensä kehittämisprojektista. Tukiryhmänä toimivat muut opiskelijat ja asiantuntijat.

Kommentit
Jätä Vastaus