Liikelahjaksi kanoja tai koulutusta

Miltä tuntuisi yllättää liikekumppani vaikkapa 200 kanalla tai kymmenellä vuohella? Eettiset liikelahjat ilahduttavat mieliä ja niiden avulla autetaan kehitysmaiden ihmisiä.

Oletko koskaan painiskellut sen ongelman kanssa, että mitä voisit antaa liikelahjaksi yhteistyökumppanille, jolla on jo kaikkea? Miltä tuntuisi yllättää liikekumppani vaikkapa 200 kanalla tai kymmenellä vuohella? Kirkon Ulkomaanavun eettiset liikelahjat ilahduttavat mieliä ja niiden avulla autetaan kehitysmaiden ihmisiä.

Kirkon Ulkomaanapu on tarjonnut yksityisille henkilöille eettisiä lahjoja jo seitsemän vuoden ajan, mutta viime vuosina on myös yrityksiä alettu huomioida entistä paremmin.

– Viime vuonna meidän valikoimaamme tuli lisää paketteja, jotka on suunnattu erityisesti yritysten tarpeisiin. Mutta ennen näitäkin yritykset ovat tehneet meidän kauttamme lahjoituksia. Kaivo on ollut yritysten keskuudessa erityisen suosittu eettinen lahja jo pidemmän aikaa, kertoo varainhankinnan koordinaattori HANNA LASSILA Kirkon Ulkomaanavusta.

Yksityishenkilöille suunnatuista eettisistä lahjoista yritysten paketit eroavat hintojensa lisäksi myös lahjoitettavien tuotteiden määrässä. Siinä missä yksityinen lahjoittaa kuusi kanaa hintaan 24 euroa, yritys voi lahjoittaa kaksisataa kanaa 800 euron hintaan.

Käytännössä eettiset yrityslahjat toimivat samalla periaatteella, kuin yksityisen ihmisen eettinen lahja. Eli yritys hankkii haluamansa lahjan yhteistyökumppaninsa nimissä. Yhteistyökumppani puolestaan saa muistoksi itselleen kortin siitä, että hänen puolestaan on tehty lahjoitus avustuskohteeseen.

Yrittäjyyskoulutusta naisille

Yksi uusimmista eettisistä yrityslahjoista on mahdollisuus hankkia osakkeita Naisten Pankista, joka kerää varoja kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi. Naisten Pankin hankkeiden yksi tärkeimmistä toimintamuodoista on kyläpankit. Ne myöntävät lainoja avustuskohdemaan naisille, jotta heillä olisi mahdollisuus aloittaa oma pienimuotoinen yritystoiminta ja näin parantaa toimeentuloaan. Kyläpankkitoiminnan ohessa naisille annetaan myös koulutusta. Lisäksi hankkeet tukevat osuuskuntatoimintaa. Osuuskunnissa esimerkiksi käsitöitä ja ruokatuotteita valmistavat naiset saavat opetusta markkinointi- ja yrittäjyystaidoista. Näin yrittäjien on mahdollista tuoda tuotteitaan paremmin esille ja saada niistä parempi hinta.

Eettisten yrityslahjojen tuloilla Kirkon Ulkomaanapu tukee myös taistelua köyhyyttä vastaan. Taistelun tärkein ase on koulutus, jonka avulla edesautetaan toimeentulomahdollisuuksien kehittymistä. Tällä hetkellä varoja kerätään muun muassa Angolaan, jossa rakennetaan ja korjataan kouluja sellaisissa kyläyhteisöissä, joihin ihmiset ovat palanneet evakosta tai pakolaisuudesta sisällissodan jälkeen.

Lahjoitusten tuloilla ostettuja tuotteita ohjataan myös katastrofiapuun. Luonnonmullistuksien ja sotien runtelemille alueille on mahdollista lahjoittaa vaikkapa ruoka-apua tai huopia jotka annetaan kotinsa menettäneille ihmisille.

Lahjoittavan yrityksen oma toimiala voi olla eräs teema, jonka perusteella eettinen yrityslahja valitaan.

– Esimerkiksi eräs rakennusalan yritys lahjoitti meidän kauttamme työkaluja, paljastaa Hanna Lassila.

 

Taistelun tärkein
ase on koulutus,

jonka avulla edesautetaan
toimeentulomahdollisuuksien
kehittymistä.

Tempauksia tai pitempiä projekteja

Konkreettisten lahjojen lisäksi yritykset ovat ottaneet osaa hyväntekeväisyyteen myös muilla keinoilla.

– Yritykset järjestävät melko usein kaikenlaisia tempauksia. Kaikista niistä ei tietenkään tule tietoa meille, vaan tilaisuudet järjestetään omin voimin, ja sitten myöhemmin tehdään meille hiljainen lahjoitus. Mutta kyllä saamme suhteellisen paljon yhteydenottoja siitä, että halutaan järjestää jonkinlainen tapahtuma meidän hyväksemme.

Eräs esimerkki Kirkon Ulkomaanavun ja eettisten lahjojen nimissä ideoidusta tapahtumasta oli Suomen Golfliiton yhdessä suomalaisten golfkenttien kanssa järjestämä Golfaa naiselle ammatti -kampanja, johon osallistui reilut 2000 golffaria.

Tempauksen avulla kerätyillä varoilla pystyttiin lahjoittamaan yli 400 naiselle ammatti.

Yksittäisten tapahtumien järjestämisen lisäksi yritykset haluavat jonkin verran ottaa osaa Kirkon Ulkomaanavun kautta myös pitempiin projekteihin. Lassilan mukaan tällaisia projekteja ovat muun muassa kaivon tai koulun rakentaminen johonkin kehitysmaahan.

Hyvä ajatus syö kyynisyyden siemenen

Eettinen yrityslahja on myös ekologinen lahja. Perinteisesti yrityksissä kierrätetään maljakoita ja patakintaita, joita usein ei tarvita, tai edes välttämättä haluta. Tämän ruljanssin sijasta varat voitaisiin käyttää vaikkapa katastrofialueella sijaitsevan kylän koko kuukauden ruokiin tai terveyskasvatukseen.

Kyynisimmät ihmiset miettivät, tavoittaako kehitysyhteistyöjärjestöjen apu oikeasti ne, joita varten rahaa kerätään. Hanna Lassilan mukaan Kirkon Ulkomaanapu toimii niin kuin nettisivuilla ja esitteissä luvataan.

– Meidän kauttamme apu menee perille. Tokihan jokaisessa organisaatiossa joudutaan osa lahjoituksista käyttämään myös hallinnollisiin kuluihin. Mutta meillä nämä kulut on pyritty pitämään mahdollisimman pieninä. Esimerkiksi vuonna 2011 pystyimme ohjaamaan 83 prosenttia lahjoituksista avustustyöhön.

Eettisten lahjojen periaatteeseen kuuluu myös se, että esimerkiksi koulutukseen ja valistukseen käytettävät materiaalit hankitaan kulloisestakin hankemaasta tai mahdollisimman läheltä. Näin säästyy rahaa rahtikustannuksista ja samalla tuetaan paikallisten yrittäjien toimeentulomahdollisuuksia.

Kommentit
Jätä Vastaus