Alueellinen yrittäjä: Merikarvian mallilla yrittäjäpalkintoja

Ei liene kovinkaan tavallista, että samaan kuntaan napsahtaa pienen ajan sisällä kaksi yrittäjäpalkintoa. Merikarvialla tästä harvinaisuudesta on nyt saatu nauttia. Ensin paikkakunnan yrittäjäyhdistys pokkasi Satakunnan yrittäjäaktiivisimman kunnan tittelin. Sitten Merikarvian yrittäjäyhdistys palkittiin Suomen parhaana paikallisyhdistyksenä.

SATAKUNTA

Aurinkoinen, keväinen päivä. Ei muuta kuin ratin taa ja jutuntekoreissulle. Ensin reilut 40 kilometriä Vaasantietä Porista pohjoiseen, sitten kahdeksisen kilometriä länteen. Saavun Merikarvialle. Mikä miehen tänne toi? No yrittäjäpalkinto. Tai pikemminkin kaksi.

Ei liene kovinkaan tavallista, että samaan kuntaan napsahtaa pienen ajan sisällä kaksi yrittäjäpalkintoa. Merikarvialla tästä harvinaisuudesta on nyt saatu nauttia. Ensin paikkakunnan yrittäjäyhdistys pokkasi Satakunnan yrittäjäaktiivisimman kunnan tittelin. Sitten Merikarvian yrittäjäyhdistys palkittiin Suomen parhaana paikallisyhdistyksenä.

Kunta ja yrittäjät yhteisellä asialla

Välitie neljässä saa monenlaista palvelua. Ensin on laaja sekatavarakauppa, jonka hyllyiltä löytyy kaikkea mahdollista langoista leluihin ja kirjekuorista klemmareihin. Tiloissa toimivat lisäksi posti ja matkahuolto. Toisen seinän takana sijaitsee avara kenkä- ja vaatemyymälä, toisen seinän takana Tepe-paino Oy. Tätä kompleksia pyörittää TEUVO UUSIMÄKI, yrittäjä ja Merikarvian yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistyksen puheenjohtajan nuijaa mies heiluttaa nyt toista vuotta, hallituksen jäsenenä hän on ollut lähemmäs 20 vuotta.

– Kyllähän tällaiset palkinnot tietysti yllättivät, mutta hienolta tuntuu. Ja antaahan tämä uskoa siihen, että paikkakunnalla tehdään asioita oikein. Tämä tuo voimia jatkaa eteenpäin, Uusimäki myhäilee.

Maakunnan myöntämä, viime vuotta koskeva palkinto tuli monen eri tekijän yhteissummana. Merikarvialla on toteutettu mainiosti yritysvaikutusten arviointi. Elinkeinopoliittinen ohjelma on päivitetty. Lisäksi kunnassa toimii yhteistyöryhmä, eli päättäjät ja yrittäjät kokoontuvat useasti vuodessa keskustelemaan, suunnittelemaan ja oppimaan. Merikarvian kouluissa annetaan myös yrittäjyyskasvatusta.

– Kun nuo asiat ovat kunnossa niin kaikki sujuu, Uusimäki vakuuttaa.

– Mutta on meidän yrityskulttuurissamme muutakin huomionarvoista. Kunnanvaltuustossa on 21 jäsentä. Heistä joka kolmas on yrittäjäyhdistyksen jäsen. Joku voisi kuvitella, että tämä tuo mukanaan hallinnollisia vaikeuksia ja esteellisyyskysymyksiä. Meille malli kuitenkin sopii, ja asiat etenevät mutkattomasti.
Kun tähän liitetään vielä toimivat henkilösuhteet, oli kaikki valmiina toiselle, Suomen parhaan paikallisyhdistyksen palkinnolle. Se tuli ripeästi ensimmäisen tittelin jälkeen.

– Kunta ja yrittäjät ovat Merikarvialla yhteisellä asialla. Yhteydenpito on helppoa. Jos minulla on akuuttia kysyttävää niin ei muuta kuin puhelin käteen ja yhteydenotto kunnantalolle ilman aikaa vieviä hallinnollisia koukeroita, asianmukaisia sääntöjä noudattaen, totta kai. Tämä yhteydenpito hoituu hyvin myös toiseen suuntaan, Uusimäki selvittää.

Yrittäjät toimivat eivätkä vain mieti

Suomen paras paikallinen yrittäjäyhdistys -tittelejä jaetaan kolmessa eri sarjassa jäsenmäärän mukaan. Merikarvia sai kunnian keskimmäisessä sarjassa, jossa jäseniä on välillä 100–249. Paikkakunnan yrittäjistä yhdistyksen jäseniä on yli 140. Näin järjestäytymisaste on lähemmäs 90. Se on kolmanneksi paras maassamme.

– Tekemisen meininki näkyy monessa asiassa, Merikarvian yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Uusimäki vakuuttaa.

– Toimintamme on tosissaan aktiivista. Yhdistys järjestää yhteisiä tilaisuuksia ja matkoja. Markkinointiasiat ovat alati esillä. Koulutustakin järjestetään. Kun kutsumme kouluttajan paikan päälle, kaikki voivat osallistua. Kouluttajan palkkio maksetaan yhdistyksen kassasta. Tästä selviää, että yhdistyksen talouskin on hyvässä kunnossa.

Uusimäki ei malta olla palaamatta hyviin kuntasuhteisiin.

– Kymmenisen vuotta sitten kunta ja yhdistys löivät konkreettisesti hynttyyt yhteen. Rakensimme yhteisvoimin leirintäalueelle kaksi hienoa mökkiä. Toinen tuli kunnan, toinen yhdistyksen käyttöön.

Loma-asunnot luovat yhden vakaan pohjan Merikarvian yritystoiminnalle. Kunnassa on noin 1500 taloutta ja noin 3500 asukasta. Loma-asujat nostavat kesällä väkimäärän lähes kolminkertaiseksi eli reiluun kymmeneen tuhanteen. Tämä näkyy suoraan kaupanteossa. Heinäkuussa kassaan kertyy kolme kertaa enemmän tilitettävää kuin tammikuussa.

– Lomakausi tuntuu aina vain pitenevän ja pitenevän, mikä on meille yrittäjille vain hyvä asia. Loma-asunnot ovat entistä parempia ja mukavuuksilla varustettuja. Niissä aletaan viihtyä jo pääsiäisenä, paikkoja pistetään kuntoon pitkin kevättä, ja mökeillä väki viihtyy pitkälle syksyyn, Uusimäki kertoo tyytyväisenä.

Tyytyväinen asiakas on yrittäjäkunnan ylpeys

Teuvo Uusimäki on 48-vuotias. Hän on toiminut yrittäjänä Merikarvialla jo 25 vuotta. Hän oppi painoalaa kantapään ja erheiden kautta. Näin syntyi Tepe-paino, joka siis jatkaa edelleenkin toimintaansa, kylläkin muuttuneessa muodossa.

– Nykyään painossa valmistetaan lähinnä kylttejä, julisteita ja autoteippauksia. Sekatavarakauppani on nimensä mukainen, tavaraa löytyy laidasta laitaan. Postin ja matkahuollon palvelut ovat myös kontollani. Erittäin ylpeä olen myös vaate- ja kenkäpuotini laajasta valikoimasta, Uusimäki kertoo.

Teuvo on ottamassa käyttöön myös kanta-asiakaskorttijärjestelmää. Sen avulla voi saada alennusta, ja erityisesti markkinointi on helppoa ja edullista. Isolla osalla asiakkaista ikään katsomatta alkaa jo olla sähköposti, joten sitä voi hyödyntää tarjousten ja muiden mainostamisessa.

Sitten kauppaan tupsahtaa tuttu asiakas, kohta 88-vuotias AINO LEHTO. Kaikkea tarpeellista löytyy hyllyiltä ostettavaksi, mutta ainoastaan siivellisiä kuivaustelineitä. Aino kaipaa nyt siivettömiä, joten Teuvo ohjaa Ainon kysymään niitä läheisestä rautakaupasta.

– Tässä taas yksi voimavaramme. Jos minun kaupastani ei jotakin kysyttyä löydy, neuvon asiakkaan yrittäjäystäväni pakeille. Tämä toimii tietysti myös toiseen suuntaan. Kun asenne on kohdallaan ja yhteistyössä pitkät perinteet niin asiat sujuvat, Uusimäki vakuuttaa.

– Tärkeintä on tyytyväinen asiakas.

On kotiinlähdön aika. Ajan hitaasti läpi hiljaisen keskustan. Päällimmäisenä on tunne, että tämän paikkakunnan yrittäjäyhteisö kyllä pärjää. Merikarvia on palkintonsa ansainnut.

Kommentit
Jätä Vastaus