Ennakoinnista paras varotoimi

Matkailualan yrityksissä asiakas on ykkönen, ja hänen turvallisuuteensa on perinteisesti panostettu yrittäjän ja työntekijöiden turvallisuutta enemmän. Vaikka tapaturmia tapahtuu harvoin, ovat niiden kustannukset yritykselle suuret. Siksi myös yrittäjän omaan turvallisuuteen kannattaa panostaa.

Matkailualan yrityksissä asiakas on ykkönen, ja hänen turvallisuuteensa on perinteisesti panostettu yrittäjän ja työntekijöiden turvallisuutta enemmän. Vaikka tapaturmia tapahtuu harvoin, ovat niiden kustannukset yritykselle suuret. Siksi myös yrittäjän omaan turvallisuuteen kannattaa panostaa.

Asiakkaalle tai matkailijalle sattuva tapaturma voi olla vakava isku matkailualan yrityksen tulevaisuudelle ja mahdollisesti koko matkailun imagolle. Jos pienen matkailualan yrityksen yrittäjä itse loukkaantuu vakavasti, voi toiminta pysähtyä siihen ja koko yritys joutua vaakalaudalle. Sijaisen palkkaaminen on kallista ja sesonkina vaikeaa – puhumattakaan mahdollisista sairaanhoitokustannuksista ja muista menoista.

Monet suomalaiset matkailualan yritykset ovat pieniä, joten yrittäjälle tapahtuvat tapaturmat ja onnettomuudet ovat usein samoja kuin työntekijöidenkin. Elämys-, luonto- ja ohjelmapalveluyritysten yleisimpiä onnettomuuksia ovat liukastumiset, kompastumiset, putoamiset, pienet paleltumiset, eläinten käsittelystä johtuvat vammat sekä moottoriajoneuvo-onnettomuudet.

– Varsinkin moottorikelkkojen ja mönkijöiden kanssa tapahtuu paljon onnettomuuksia, kertoo matkailualan yritysten turvallisuudesta kesäkuussa 2012 tutkimuksen julkaissut tutkimusinsinööri, DI VENLA RÄISÄNEN Työterveyslaitokselta.

– Myös liukkaudesta johtuvat selän venähdykset ovat yleisiä, sillä ohjelmapalveluissa tarvitaan usein rekvisiittaa ja ruokaa, jolloin joudutaan kantamaan raskaita taakkoja. Vaarallisia ovat myös korkeat paikat; esimerkiksi laskettelukeskuksissa hissien huoltotyöt. Monessa yrityksessä yrittäjä menee itse tarvittaessa esimerkiksi rakennuksensa katolle, Räisänen kertoo.

Ennaltaehkäisy avainasemassa

Turvallisuus tarkoittaa varmuutta siitä, että tapaturmia tai muita ei-toivottuja tapahtumia ei esiinny. Turvallisuus on osa matkailualan yrittäjien ja työntekijöiden ammattitaitoa.

Venla Räisänen on huomannut, että matkailualan yrityksissä turvallisuuden kanssa on vielä paljon tekemistä. Varsinkin pienissä yrityksissä yrittäjät ovat harvoin varautuneet onnettomuuksiin, koska niitä sattuu lukumääräisesti harvoin. Omasta tai muiden alan yrittäjien vahingoista ei välttämättä ehditä oppia, kun onnettomuus sattuu omalle kohdalle.

– Sitten kun vahinko tai onnettomuus tapahtuu, se voi olla koko yrityksen tuho, hän toteaa.

Lakisääteinen riskienarviointi on Räisäsen mukaan tekemättä ainakin 30 prosentissa matkailun ohjelmapalveluja tarjoavissa yrityksissä. Analyysissä tulee käydä läpi erilaisia riskejä, joita asiakkaat, yrittäjät ja työntekijät voivat kohdata sekä miten niihin voi varautua.

– Matkailualalle on ominaista, että asiakkaat otetaan hyvin huomioon, mutta työntekijöiden ja itse yrittäjän turvallisuus unohdetaan. Yrittäjät kuitenkin haluavat yhä enemmän tietoa ajantasaisesta lainsäädännöstä, vaaratilanteiden tutkinnasta, toisilta oppimisesta sekä tapaturmien ehkäisystä, Räisänen kertoo.

Hankkeesta konkreettisia neuvoja yrittäjille

Työterveyslaitos, Tampereen Teknillinen Yliopisto, Kemi-Tornion koulutuskuntayhtymä, Centria ammattikorkeakoulu ja Oulun seudun ammattiopiston Limingan yksikkö toteuttivat viime vuonna yhteisen matkailualan työturvallisuushankkeen, jossa kehitettiin matkailijan ja matkailualan työntekijän turvallisuutta parantavia konkreettisia työkaluja ja oppaita. Hanke päättyi marraskuussa 2012, mutta tulokset elävät julkaisuissa, videoissa, oppaissa ja koulutuksissa.

– Matkailuyrittäjän turvallisuuden hallintakansio löytyy vapaasti ladattavana Työterveyslaitoksen verkkosivuilta osoitteessa www.ttl.fi/matkasutu, Venla Räisänen kertoo.

– Siellä on paljon hyviä pohjia ja mallilomakkeita, muistilistoja ja tietokortteja, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Työterveyslaitoksen Turvallisesti talvilomalla Suomessa -video löytyy YouTubesta ja meidän sivuiltamme. Siellä on myös Talvimatkailijan opas, jossa annetaan turvallisuus- ja pukeutumisvinkkejä talvilajeihin suomeksi ja englanniksi, Räisänen vinkkaa.

– Matkailualan opettajien koulutusaineistoa voivat käyttää myös alan yrittäjät. Esimerkiksi Turvallisesti matkailualalla -koulutusmateriaali on vapaasti myös matkailuyrittäjien käytössä

Kommentit
Jätä Vastaus