Luonnollisen terveyden lähettiläs

Tamperelainen Mikko Revonniemi toimii hyvinvointi- ja terveysalan yrittäjänä ja toimitusjohtajana yhdessä maailman tiheimmin asutussa kaupungissa, pilvenpiirtäjien ja reilun seitsemän miljoonan asukkaan Hongkongissa. Väenpaljoudesta huolimatta yrittäjän arki toimii, ja monipuolinen kaupunki viehättää vielä lähes kolmen vuoden jälkeenkin.

 

Tamperelainen Mikko Revonniemi toimii hyvinvointi- ja terveysalan yrittäjänä ja toimitusjohtajana yhdessä maailman tiheimmin asutussa kaupungissa, pilvenpiirtäjien ja reilun seitsemän miljoonan asukkaan Hongkongissa. Väenpaljoudesta huolimatta yrittäjän arki toimii, ja monipuolinen kaupunki viehättää vielä lähes kolmen vuoden jälkeenkin.

Mikko perusti hyvinvointi- ja terveysalan yrityksen Four Sigma Foodsin Hongkongiin kolme vuotta sitten yhdessä kahdeksan muun terveydestä ja ravinnosta kiinnostuneen suomalaisen kanssa. Yritys valmistaa ja myy Triple-E (Effective, Easy-to-Use, Ecological) tuotteita, jotka perustuvat lääkinnällisiin sieniin ja adaptogeenisiin yrtteihin. Tällä hetkellä tuotteita myydään kymmenessä maassa ympäri maailmaa.

Yrttilääketieteestä liikkeelle

Ennen yrityksen perustamista Revonniemi työskenteli Finprolla Shanghaissa maailman suurimman maailmannäyttelyprojektin parissa ja opiskeli samalla kiinalaista yrttilääketiedettä. Näyttelyprojektin lähetessä loppuaan hän alkoi miettiä, voisiko pari tuhatta vuotta käytetyt ja laajasti tutkitut kiinalaiset terveystuotteet tuoda myös Eurooppaan. Liiketoimintasuunnitelmaa hän lähti laatimaan yhdessä Sveitsissä asuvan ystävänsä Tero Isokauppilan kanssa.
– Meidän kaveriporukkamme on vuosia ollut kiinnostunut siitä, kuinka ihminen voisi olla terveempi ja onnellisempi. Huomasimme puoli vuotta Teron kanssa liiketoimintasuunnitelmaa tehtyämme, että tarvitsemme enemmän taitoa ja näkemystä, joten haimme mukaan lisää ihmisiä. Lopulta meitä oli yhdeksän hengen porukka, hän kertoo.

Koska ulkomaalaiset eivät voi perustaa yritystä Kiinaan, paikaksi valikoitui Hongkong.
– Muutin kaupunkiin tietämättä siitä juuri mitään. Perustimme sinne yrityksen nimeltä LUONTOlife, joka on Four Sigma Foodsin emoyhtiö, Mikko muistelee.
– LUONTOlife tekee terveys- ja hyvinvointikonsultointia yritys- ja yksityisasiakkaille ja konsultoi ja puhuu terveystuotteiden ja terveellisen elämäntavan puolesta. Asiakkaita on Kaukoidän lisäksi mm. Australiassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa, hän kertoo.

Yrittäjänä Hongkongissa

Mikon mielestä yrittäjyys Hongkongissa on tehty helpoksi.
– Byrokratia on saatu täällä minimiin ja lainsäädäntö kokonaisuudessaan on tehty hyvin yrittäjää tukevaksi. Me emme ole tarvinneet ulkoista tukea, mutta Hongkongissa on paljon yrittäjäjärjestöjä. Kaupungin startup-skene on kasvussa; uusia yrityksiä ja yrityskiihdyttämöjä syntyy, kun vanhat yritykset kasvavat ja uudet kehittyvät, hän kertoo.
– Hongkong on erittäin hyvä paikka perustaa yritys. Täällä on Aasian startup-hubi ja lähellä Kiinan valtavat markkinat. Hongkongista on helppo mennä Kiinaan, jos on erityisosaamista. Täällä toimii myös suomalainen kauppakamari, vaikka kaupungissa asuu virallisesti vain parisataa suomalaista.

Hongkong on keskellä Aasian vilkkaita markkinoita.
– Hongkongista taas pääsee suoralla lennolla melkein jokaiseen maailman metropoliin, ja suurin osa Aasian miljoonakaupungeista, esimerkiksi Tokio, on alle neljän tunnin lentomatkan päässä.
– Tämä on myös todella kompakti ja hyvin suunniteltu kaupunki liikkua. Mihin tahansa haluat mennä, pääset julkisilla alle puolessa tunnissa. Myös taksit ovat erittäin edullisia. Normaalisti taksimatka maksaa 3–5 euroa ja aloitusmaksu on kaksi euroa.
Kaukoitään haluavia yrittäjiä Mikko ohjeistaa opiskelemaan paikallista kulttuuria.

– Pelaa paikallisten sääntöjen mukaan, äläkä yritä opettaa heitä omaan bisneskulttuuriisi, hän neuvoo.
– Se on merkki toisen arvostamisesta. Aasiassa arvostetaan henkilökohtaisia suhteita, ja kasvojen menettäminen on vakava asia. Jos ei ole kokemusta Aasian markkinoista, kannattaa kysyä tutulta tai tutun tutulta neuvoa. Ennen kaikkea liikkeelle kannattaa lähteä avoimin mielin.
Four Sigma Foods toimii toisin kuten perinteiset suomalaiset yritykset.

– Meidän ainoa toimipisteemme sijaitsee Hongkongissa. Seitsemänhenkinen henkilökuntamme voi liikkua ja tehdä töitä etänä missä haluaa, sillä kahdeksasta neljään ei ole kaikille tehokkain tapa tehdä töitä. Meille on ihan sama missä ja milloin työt tehdään, kunhan asetetut tavoitteet täyttyvät, Mikko toteaa.

Suurkaupunki vuorten keskellä

Mikko on viihtynyt Hongkongissa.
– Tämä on monipuolisiin kaupunki, jossa olen koskaan käynyt. Täällä on monipuolinen kulttuuri, hienoja ravintoloita, ihmisiä ympäri maailmaa ja yksi suomalainen ravintolakin löytyy. Parasta on kuitenkin Hongkongin luonto.

Hongkong on muutakin kuin pilvenpiirtäjiä.
– Ihmiset eivät tiedä, että 70 prosenttia Hongkongista on luonnonsuojelualuetta, josta löytyy upeita vuoria, kauniita hiekkarantoja sekä satoja kilometrejä luontopolkuja, hän kertoo.  
Hongkongissa on neljä vuodenaikaa, ja kesä on pitkä.
– Lämmintä on toukokuussa 30–33 astetta. Syksy ja kevät ovat parasta aikaa, silloin täällä on kuin Suomessa kesällä eli 20–25 astetta lämmintä.

Ainoat asiat, jotka häntä Hongkongissa häiritsevät, ovat väenpaljous ja ajoittaiset saasteet. Suomesta Mikko kaipaa perhettä, suomalaista luontoa ja puhtautta.
Arjen rutiinit ovat vakiintuneet vuosien myötä.
– Herään aamuisin kuudelta tai seitsemältä, käyn juoksemassa ja aamiaisen jälkeen suunnittelen päivän agendan. Työpäivään kuuluu mm. skype-palavereita, opiskelua sekä offline-aikaa, jolloin voin viedä yrityksen asioita eteenpäin.

Mikko asuu kerrostalossa Happy Valleyssa, jossa hänellä on kotitoimisto.
– Hongkongissa asuminen on kallista, joten oli järkevää yhdistää toimisto ja koti. Hongkong erittäin tiiviisti rakennettu ja vuokrat ovat maailman korkeimmat. Happy Valley ei onneksi ole ihan niin tiiviisti rakennettu kuin muu kaupunki. Alue on huomattavasti rauhallisempi, hän kertoo.

Kommentit
Jätä Vastaus