Runsaasti tyhjiä toimitiloja

Raitiotyömaan vuoksi keskustan Tampereen tyhjiin liikehuoneistoihin on vaikea saada uusia vuokralaisia. Toimistotilojen vajaakäyttö on noussut kaikkien aikojen ennätykseensä, mutta Tampereen yritysmaailman kokonaiskuva on silti valoisa.

Tampereella on runsaasti vapaata toimitilaa yritysten käyttöön. Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajan Pasi Mäkisen mukaan puutteita on vaikea nimetä tilaa hakevan yrityksen näkökulmasta.

– Tietysti monilla yrityksillä on hyvin yksilölliset tarpeet, mutta vapaata toimitilaa on paljon ja sitä on kaikenlaista, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan kokonaiskuva Tampereen yrityselämässä onkin tällä hetkellä valoisa.

– Tosin raitiotien rakennustyöt ovat vaikeuttaneet yksittäisten yrittäjien toimintaa merkittävästi, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan useampi yrittäjä on joutunut muuttamaan pois raitiotien rakennustyömaan alta. Raitiotien rakennustyöt aloitettiin viime vuonna ja niiden on tarkoitus valmistua vuonna 2021.

– Ratikka lisää omalta osaltaan keskustan vetovoimaa, mutta pienyrittäjillä ei ole mahdollisuutta odottaa monia vuosia sitä. Leipä täytyy tienata joka päivä, Mäkinen sanoo.

Hankalimmassa tilanteessa ovat pienyrittäjät, jotka eivät pääse muuttamaan, koska heillä on liiketilastaan pitkä vuokrasopimus tai omat tilat.

– Olen käynyt surullisia keskusteluja tällaisten yrittäjien kanssa. Joillakin asiointi on pysähtynyt täysin ja liikevaihto on romahtanut. Tilanteeseen on vaikea keksiä ratkaisua, Mäkinen kertoo.

Monen työmaan varrella toimivan yrittäjän on hankala löytää korvaavia tiloja, vaikka vuokrasopimus mahdollistaisikin lähdön.

– Esimerkiksi kauppaliikkeiden täytyy olla siellä, missä asiakasvirratkin ovat, jos ei ole todella erikoistunut toimiala. Eivät ne yritykset voi muuttaa jonnekin teollisuusalueelle kaupungin laidalle, Mäkinen sanoo.

Suuria liiketiloja tyhjillään

Forecon Oy:n toteuttaman Pirkanmaan rakennusbarometrin mukaan Tampereen toimistojen vajaakäyttö oli syksyllä 2017 peräti 14,8 prosenttia, mikä on enemmän kuin Suomen muissa kasvukeskuksissa. Katsauksen mukaan Tampereen toimistojen vajaakäyttöprosentti ei ole koskaan ollut yhtä korkealla. Toimistotilojen vajaakäyttöaste oli Helsingissä samaan aikaan 11,6 prosenttia, Turussa 8,4 prosenttia ja Jyväskylässä 10 prosenttia.

Tampereen toimistotilojen vajaakäyttö johtuu pääosin siitä, että suuria toimistotiloja on jäänyt tyhjiksi, eikä uusia isoja toimijoita ole ilmaantunut. Esimerkiksi Hermian alueelta jäi 30 000 neliötä vapaata toimistotilaa Microsoftin matkapuhelinyksikön lopetettua toimintansa. Myös keskustassa on paljon vapaata toimistotilaa. Talouden positiivinen vire ei ole erityisesti heijastunut toimistotilojen kysyntään.

– Tampereen toimitilamarkkinoita ei voi kuvata kovin hyviksi tällä hetkellä, koska tilaa on niin paljon tyhjillään. Uusia tulijoita voi olla vaikea saada keskustan tyhjiin tiloihin rakennustöiden vuoksi, mutta se lienee väliaikaista, Foreconin toimitusjohtaja Markku Riihimäki sanoo.

Myös Riihimäen mukaan Tampereen yritysmaailman kokonaistilanne ja tulevaisuuden näkymät ovat silti valoisia. Liiketilojen vajaakäyttö Tampereella oli vain 5,3 prosenttia. Foreconin barometrin mukaan kiinteistö- ja rakennusalan suhdannetilanne kohentui Pirkanmaalla merkittävästi vuonna 2016 ja hyvä vire jatkui vuonna 2017.

Tampereen elinvoima vahvistuu edelleen

Suuret hankkeet tuovat vielä lisää toimitilaa Tampereelle lähivuosina. Ratinan kauppakeskus tuo jo tänä vuonna 53 000 neliötä uutta liiketilaa. Lisäksi 16 000 neliön Tesoman liikekeskuksen on tarkoitus valmistua tänä vuonna. Merkittävä liikekeskus nousee myös rautatieaseman tuntumaan, kun Technopolis rakentaa Erkkilänkadun ja Peltokadun kulmaan Asemakeskuksen. Alueen kaavoitus on jo hyväksytty ja kaupunki käsittelee Asemakeskuksen rakennuslupaa vuoden alussa. Asemakeskukseen on tulossa monipuolisesti kaupan, palvelujen, vapaa-ajan ja asumisen toimintoja sekä julkisia kaupunkitiloja. Asemakeskukseen on tulossa myös pienyrittäjille sopivia toimitiloja. Technopoliksen mukaan vuokrattavia tiloja on tulossa 10–1 900 neliömetrin väliltä.

Asemakeskuksen ensimmäisen rakennusvaiheen on tarkoitus valmistua syksyllä 2019.

Yksi Tampereen isoimmista käynnistyvistä rakennushankkeista on konsertti- ja urheiluhalli Monitoimiareena, joka rakennetaan myös rautatieaseman läheisyyteen. Lähi-Tapiola-ryhmä, OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisö, SRV sekä Tampereen kaupunki ovat solmineet Monitoimiareenan toteutuksesta osakassopimuksen. Areenaan on tulossa myös liiketilaa yrityksille.

Tampere on sijoittunut useissa vetovoimakyselyissä Suomen kärkeen. Markku Riihimäen mukaan asema on lähivuosina vahvistumassa Asemakeskuksen, Monitoimiareenan ja muiden merkittävien hankkeiden ansiosta.

– Yrittämisen edellytykset ovat hyvät. Tampereella on myös melko monipuolisesti start up-yrityksiä. Joku niistä saattaa laajentua hyvin pikaisestikin, Riihimäki sanoo.

Teksti: Tuomas Koukkunen

Kommentit