Lähimatkailun mahdollisuudet

Krediitti Visit Tampere / Jose Cuni

Jos kaipaa irtiottoa arjesta, ei tarvitse suinkaan lähteä maailman ääriin. Tampereella ja sen lähialueilla on runsaasti elämyksellisiä kohteita viikonloppumatkailuun ja virkistäytymiseen.

Tampereelta ja sen lähiseuduilta löytyy jos jonkinlaista aktiviteettia ja rentoutumisen mahdollisuutta. Mikä sen mukavampaa kuin nauttia kesäpäivästä esimerkiksi risteilemällä rattoisasti Pyhäjärvellä. Talvisin puolestaan moni suuntaa ulkoilemaan Näsijärven jäälle suuntanaan Siilinkarin majakka.

Tuttujen elämysten lisäksi ei kannata kuitenkaan unohtaa myöskään vetonauloja hieman kauempana. Lyhyen ajomatkan päässä Tampereelta on useita kiinnostavia kohteita, joista monessa voi viihtyä helposti vaikka pidempäänkin. Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä lähimatkailuun Visit Tampereen ystävällisellä avustuksella.

Mieli lepää luonnon rauhassa

Tampereen seudulla on runsain määrin mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen, onhan lähistöllä jopa kaksi kansallispuistoa, Seitsemisen kansallispuisto Ylöjärvellä ja Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä. Niiden lisäksi Lempäälän Birgitan polku on myös hyvä tilaisuus virkistäytyä luonnon parissa. Noin 50 kilometriä merkittyä patikkareittiä kuljettaa järvi- ja metsämaisemissa ja esittelee samalla alueen kulttuurihistoriaa.

Varalan urheiluopisto Tampereen Tahmelassa tarjoaa kokouspalveluiden lisäksi runsaasti erilaisia ryhmäliikuntamahdollisuuksia. Omaa sisäistä huimapäätään voi etsiä esimerkiksi Seikkailuhuvipuisto Flowpark Varalassa, jossa korkealle puihin rakennetut kiipeilyreitit ja riippusillat tarjoavat varmasti unohtumatonta ajanvietettä.

Kulttuuria kerrakseen

Yleisölle vuonna 2016 avattu Laukon kartano Vesilahdella on täynnä historian havinaa.
Päärakennuksen näyttely esittelee 600-vuotiaan kartanon pitkää historiaa ja taideaarteita. Tiluksilta löytyy myös kartanopuoti sekä oma ravintola ja kahvila herkuttelua varten. Vesilahdella kannattaa poiketa myös Rämsöön kesäteatterissa, jonka yhteydessä on lisäksi uimaranta ja kesäkahvila.

Kangasalla auto- ja tieliikennemuseo Mobiliassa pääsee tutustumaan muun muassa rallihistoriaan. Kesäisin Mobilian Autokylän yhteydessä on avoinna myös Rahtarit-liikennepuisto. Erikoisvinkkinä mainittakoon, että Mobilian kokoelmasta voi vuokrata aikoinaan presidentti Kekkosen edustusautona toimineen Cadillac Fleetwood Limousinen kuljettajineen!

Varsinkin motoristien kannattaa Kangasalalla liikkuessaan vierailla myös Vehoniemen Automuseossa, jonka kahvilassa voi nauttia herkullisia virvokkeita. Junaintoilija puolestaan ei voi jättää väliin Akaassa sijaitsevaa Veturimuseota. Museoveturiseuran ylläpitämässä kohteessa on esillä muun muassa 13 entistettyä veturia.

Eikä kannata suinkaan unohtaa vireästä kulttuurielämästään tunnettua Mänttä-Vilppulaa, jossa esimerkiksi Serlachius-museot tarjoaa monipuolisten ja korkeatasoisten näyttelyiden ja kulttuuritapahtumien lisäksi myös kokous- ja ravintolapalveluita.

Krediitti Visit Tampere / Jukka Salminen
Kiipeilijöitä Varalan urheiluopistolla.

Herkuttele sydämesi kyllyydestä

Historiallinen Rönnvikin viinitila Pälkäneellä Laitikkalan kylässä vie todelliselle makumatkalle. Viini- ja juustotastingien lisäksi tila tarjoaa myös kokous- ja juhlatilapalveluita, ja omasta viinipuodista voi ostaa tilan viinejä myös mukaan. Laitikkalan kylä on muutenkin herkuttelijan paratiisi, sillä lähistöllä sijaitsevat myös Heikkilän juustola, Suttisen marjatila ja maaseutumyymälä Kesänmaku.

Pälkäneellä sijaitseva Sappeen Matkailukeskus on oiva määränpää, mieliipä sitten laskettelurinteeseen tai hiihtoladulle. Viereinen Sappeen Ratsutila tarjoaa myös ratsastustunteja, maastoratsastusta ja ponitalutusta.

Pälkäneen vetonauloihin kuuluu myös Syrjysen Strutsitila, jossa pääsee ihastelemaan strutseja lähietäisyydeltä. Lisäksi tilamyymälästä voi hankkia kotiin niin strutsinlihaa kuin strutsin sulkia, nahkoja ja vaikka strutsinsulista tehtyjä pölyhuiskuja.

Yrjölän marjatilalla Hämeenkyrössä mieli lepää järvimaisemissa. Suoramyyntitilalta voi hankkia herkkuja, jotka ovat takuuvarmasti lähiruokaa, ja vuokrata mökin lomailua varten.

Aholaidan lammastila Kangasalla tarjoaa viihtyisää maatilamajoitusta järvimaisemissa. Tilan lampaat laiduntavat luonnonkauniissa Palosaaressa Vesijärvellä, jossa on mahdollisuus päästä viettämään viiden päivän lammaspaimenlomaakin saaren pienessä mökissä majoittuen.

Krediitti Visit Tampere / Laura Vanzo
Serlachius-museot Mänttä-Vilppulassa.

Rentoutumista ja uusia elämyksiä

Cumulus Resort Ikaalisten Kylpylässä voi majoittua mukavasti hotelliin ja nauttia kylpylän lämpöisistä uimavesistä, olipa sitten kesä tai talvi. Monipuolisten hyvinvointipalveluiden lisäksi kohteesta löytyy omat ravintolat, kuntosalit ja keilaradat – ja iltojen ratoksi tarjolla on myös tanssimusiikkia.

Kauas ei tarvitse lähteä myöskään Nokian Cumulus Resort Edeniä varten. Kylpylähotelli sijaitsee Nokialla järvenrantamaisemissa, ja siellä voi rentoutua altaiden ja vesiliukumäkien lisäksi niin kauneushoitolassa, hotellin iltaravintolassa kuin kuntosalillakin.

Luomajärven Hevoskievari Ikaalisissa voi majoittua 1800-luvun alussa perustetun talonpoikaistilan vanhoissa, tunnelmallisissa rakennuksissa ja herkutella maalaisruualla. Tilan suomenhevosten ja ponien kanssa sekä aloittelijat että kokeneemmatkin ratsastajat pääsevät nauttimaan elämyksellisistä ratsastusretkistä mahtavassa luonnonmaastossa – ja Luomajärven maalaismaisemista.

Viihdykettä lapsiperheille

Pirkanmaalla riittää runsaasti tekemistä myös lapsille ja lapsenmielisille. Sastamalassa sijaitseva Herra Hakkaraisen Talo vie Mauri Kunnaksen kirjojen maailmaan elämyksellisellä tavalla. Toiminnallinen näyttely kutkuttaa mielikuvitusta ja innostaa vanhemmatkin heittäytymään mukaan seikkailuun ympäri vuoden.

Kesäisin Sastamalassa kannattaa suunnata myös Kiviniityn Kotieläinpuistoon, jossa voi ihastella yli 30 eri eläinlajia, mutta myös kaahailla polkuautoilla, hurjastella pomppulinnoissa tai trampoliineilla ja valmistaa vaikka omia eväitä grillikatoksessa.

Vauhtihirmuja kiinnostanee myös Lempäälän Ideaparkiin keväällä 2018 aukeava viihdekeskus, Zones by Särkänniemi, jossa yhdistyvät huvipuiston, sisäaktiviteettipuiston ja elämyskohteen parhaat palat.

Ikaalisissa puolestaan riemastuttaa Ti-Ti Nallen Talo Ikaalisten Kylpylän alueella Kyrösjärven rannalla. Talossa voi viettää hauskaa seikkailupäivää koko perheen voimin ja kesäisin nauttia virvokkeita Ti-Ti Nallen Kaffilassa.

Lähde: Visit Tampere

Teksti: Mari Pihlajaniemi

Kommentit