Kahvilaunelmia


Onnelliset kahvilayrittäjät Jenna Heiniö ja Minna Rautaharkko. (Kuva: Mikko Reinikka)

Oma idyllinen kahvila on monen unelma, mutta päätä pahkaa ei projektiin kannata ryhtyä. Kahvilalla voi tehdä oman leipänsä tai menettää koko omaisuutensa.

Buumi jatkuu – kahviloita perustetaan ahkerasti

Kahviloita on viime aikoina noussut suurten kaupunkien keskustoihin lähes jokaiseen kadunkulmaan. Kesko on yhteistyössä Starbucks-ketjun kanssa laajentamassa kahvilaketjua ruokakauppojen yhteyteen eri puolille Suomea. Ruotsalainen Espresso House on Pohjoismaiden suurin kahvilaketju ja sillä on tällä hetkellä yli 300 toimipistettä Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Viimeisin avattiin helmikuussa Tampereelle Stockmannin yhteyteen. Espresso Housen tähtäimessä on saada Suomeen 40 kahvilan valtakunnallinen ketju lähivuosina.

Vaikka Suomi on yksi maailman eniten kahvia juovia maita, on kahvilakulttuurimme vielä varsin nuorta muuhun Eurooppaan verrattuna. Siksi suuret kansainväliset ketjut laskevat, että kahvilamarkkinoilla on Suomessa yhä tilaa. Jos oma kahvilahaave on ajankohtainen, on syytä toimia nopeasti ennen kuin markkina on täysi.

Kahvilan liikeidea tärkein

Oman kahvilan liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma kannattaa suunnitella huolella. Mitkä ovat ne differoitumistekijät, joilla asiakkaat saadaan tulemaan juuri sinun kahvilaasi? Kahvilan palveluvalikoima, tuotevalikoima, sisustus ja sijainti sekä markkinointi ovat ratkaisevassa asemassa. Kahvilayrittäjällä on mahdollisuus perustaa täysin oma toimintamalli tai lähteä franchising-yrittäjäksi valmiiseen konseptiin.

Liiketoimintasuunnitelmassa huomioidaan perustamisvaiheen investoinnit ja niiden takaisinmaksuaika, päivittäinen kulurakenne palkka- ja vuokrakustannuksineen, kannattavuuslaskelmat sekä liiketoiminnan myyntitavoitteet. Kuinka paljon päivittäinen myynti ja myyntikate pitää olla, jotta kaikki kulut saadaan peittoon?

Lupaviidakko kuntoon

Kahvilatoiminnan käynnistämiseksi yrittäjän pitää tehdä yrityksen perustamisilmoitus Kaupparekisteriin ja hoitaa tarvittavat lupa-asiat. Toimitilan tulee olla hyväksytty ravintola- tai kahvilatoimintaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen toimesta ja elintarvikevalvontaviranomaisen tulee hyväksyä tila elintarvikehuoneistoksi. Jos liikehuoneistoon joudutaan tekemään suurempia remontteja ja muutostöitä, tarvitaan myös rakennuslupa sekä ilmoitus taloyhtiölle. Anniskelulupa voidaan hankkia aluehallintovirastosta, kunhan alkoholimyynnistä vastaavilla henkilöillä on anniskelupassi. Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsitteleviltä työntekijöiltä vaaditaan hygieniaosaamistodistus. Hyväksymistestejä järjestävät Eviran hyväksymät hygieniaosaamistestaajat. Ruokatarjonta asettaa omat vaatimuksensa keittiön ilmanvaihdolle ja rasvojen sekä jätevesien käsittelylle.

Pelastuslaitoksen valvontaosaston on tehtävä palotarkastus huoneistoon ennen toiminnan aloittamista. Mikäli ravintolassa tai kahvilassa on yli 50 asiakaspaikkaa, on laadittava pelastussuunnitelma. Mahdollinen terassi vaatii myös kiinteistön ja rakennusviraston luvan. Kiinteät ulkomainokset ja valomainokset hyväksyy kaupunkikuva-arkkitehti, ja niihin tulee olla myös taloyhtiön hyväksyntä. Jos kahvilassa soitetaan musiikkia, Teosto- ja Gramex-ilmoitukset tulee hoitaa kuntoon. Ulkotiloissa terassilla soitettava musiikki vaatii lisäksi ympäristökeskuksen luvan. Ulkotarjoilusta on myös tehtävä ilmoitus poliisille.

Apua kahvilan perustamiseen teollisuudelta

Monet kahvi- ja leipomoteollisuusyritykset antavat pätevää neuvontapalvelua kahvilan perustamisen yhteydessä. Esimerkiksi Paulig järjestää kahvilan työntekijöiden koulutusta ja avustaa kahvituotteiden ja -laitteiden valinnassa. Fazer Leipomot neuvoo leipomotuotevalikoiman suunnittelussa ja rakentamisessa.

Teollisuuden avussa yrittäjä yleensä sitoutuu tiettyyn tuotevalikoimaan ja tiettyihin laitteisiin. Franchising-yrittäjä saa koko paketin valmiiksi mietittynä ja voi keskittyä itse kahvilan arjen pyörittämiseen. Myös alueella toimivat muut pienemmät kahvipaahtimot ja leipomot tarjoavat mielellään apua tuotevalikoiman suunnittelussa.

Paulig Barista -instituutti on kouluttanut kahvin ammattilaisia jo vuodesta 1980. Kahvikursseille voi ilmoittautua kuka tahansa, jopa myös kahveista innostunut kotikuluttaja. Paulig Barista -instituutti on tällä hetkellä ainoa SCA:n koulutuksia järjestävä taho Suomessa. SCA eli Speciality Coffee Association on maailman johtava kahviammattilaisten järjestö, jonka tarkoituksena on edistää tietämystä laatukahveista ja osaamista kahvinvalmistuksessa. Järjestö on luonut Coffee Skills Programin, joka sisältää kuusi eri koulutusmoduulia.

– Kahvila-asiakkaidemme henkilökunnan koulutuksesta huolehtii Paulig Barista -instituutti, mutta myös alueella toimivat asiakkuuspäälliköt käyvät antamassa koulutusta ajan riittäessä paikan päällä kahviloissa, kertoo Pauligin Tampereen asiakkuuspäällikkö Marko Alenius.

Lisäksi Barista-instituutin kursseille voi maksusta ilmoittautua kuka vain kahvista kiinnostunut, niin ammattilainen kuin kotikuluttajakin.

– Haluamme aktiivisesti järjestää koulutusta ja kehittää kahviosaamista Suomessa. Koulutus hyödyttää koko kahvitoimialaa, Alenius sanoo.

Jenna ja Minna toteuttivat unelmansa

Minna Rautaharkko ja Jenna Heiniö toteuttivat unelmansa omasta kahvilasta helmikuussa 2017. Otavalankadulla sijaitseva Kahvila Jenna ja Minna on nyt vuoden ikäinen, ja liikeidea on osoittanut toimivuutensa.
Naiset tapasivat toisensa työskennellessään eräässä toisessa kahvilakonseptissa, ja sen aikana unelma ihan omasta kahvilasta sai alkunsa. Kaksikko ei halunnut mitään valmista tuotekonseptia, vaan he valmistavat kaiken itse alusta lähtien. Kahvilassa tarjotaan myös maukasta kotiruokalounasta keittovaihtoehtoineen. Asiakaspaikkoja kahvilassa on 40–50.

– Yrittäjinä voimme keskittyä täysillä asiakkaiden palvelemiseen ja heidän toiveidensa kuunteluun. Kun teemme kaiken itse, emme ole kenenkään muun tuotannon aikataulujen varassa. Jos joku tuote loppuu, saamme sitä heti leivottua lisää, Minna Rautaharkko kertoo.

Jenna Heiniön mukaan parasta yrittämisessä on, että saa itse vaikuttaa kaikkeen ja päättää kaikesta.

– Asiakkaan toiveisiin pystyy vastaamaan heti. Kun aikaisemmin työskenteli toisen konseptin ja valikoiman varassa, kaikkiin asiakastoiveisiin ei ollut mahdollista reagoida.

Jenna ja Minna suunnittelivat kahvilan konseptin perinteiseksi: Asiakaskunta nauttii hyvästä, laadukkaasta suodatinkahvista. Lähistöllä on useita erikoiskahveihin erikoistuneita kahviloita, joten kaksikko ei halunnut lähteä kilpailemaan sillä saralla. Lisäksi maukas kotiruokalounas tuo vaihtelua korttelin etniseen ruokatarjontaan.

Kahvilayrittäjät puurtavat pitkiä päiviä

Yrittäminen vaatii paljon aikaa. Jos on tottunut seitsemän tunnin päiviin ja pitkiin vuosilomiin, ei kahvilayrittäjäksi lähtemisestä kannata haaveilla. Jenna ja Minna aloittavat päivänsä yleensä arkiaamuisin kello 6, jolloin leivotaan ensimmäiset pullat ja sämpylät. Kahvila avautuu arkisin 7.30 ja suljetaan kello 16.30. Lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin kello 11–15. Aukioloajat ovat muotoutuneet asiakaskunnan tarpeiden mukaan ja kahvila onkin suljettu lauantaisin ja sunnuntaisin, jolloin yrittäjät saavat viettää vähän vapaata.

– Viikonloppuisin palvelemme tilauksesta esimerkiksi perhejuhlissa, Minna lisää.

– Yrittäjän oman jaksamisen kannalta on tärkeää muistaa myös levätä. Viikonloppuisin riittää kyllä kaikenlaista yritystoimintaan liittyvää paperihommaakin.

Kahvila Jenna ja Minnalla on jo vakiintunut uskollinen asiakaskunta, joka arvostaa lämmintä palvelua sekä itsetehtyjä maukkaita kahvilatuotteita. Kahvitustuotteita toimitetaan myös lähialueen yrityksiin ja toimistoihin.
Kaksikko iloitsee Otavalankadun ihanasta yrittäjäyhteisöstä.

– Kaikki kivijalkayrittäjät pitävät toistensa puolta ja muistavat markkinoida toistensa palveluja.

Teksti: Mikko Reinikka
Kuvakrediitit: Pexels ja Mikko Reinikka

Kommentit