Toimitilojen viihtyvyyteen panostaminen edistää työhyvinvointia ja parantaa tuottavuutta

Työmaailmassa on herätty kiinnittämään enenevissä määrin huomiota työpisteiden toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Työympäristöön ja toimitiloihin panostamalla saavutetut hyödyt ovat suurempia kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Tamperelaisessa Eatech Oy:ssä satsaus viihtyvyyteen lisäsi työn iloa.

Tamperelainen ohjelmistoyritys halusi panostaa toimitilojensa kehittämiseen kunnolla. Yrityksen tilat ovatkin oiva esimerkki siitä, mitä syntyy, kun työntekijöiden toiveita kuunnellaan. Toimitilojen kehittämisurakka sai alkunsa siitä, kun henkilöstö toivoi toimipistettä kaupungin keskustassa. Nyt Eatech Oy:llä on kahdet toimitilat. Ensimmäinen toimitila sijaitsee Hervannassa, uudempi puolestaan Tampereen keskustassa, Tulli Business Parkissa. Yrityksen siirryttyä tiloihin vuoden alussa toimitilat haluttiin kunnostaa. Projekti aloitettiin seinien maalaamisella ja uusien kokolattiamattojen hankkimisella. Hervannan toimipisteen taukohuone uudistettiin täysin vuonna 2017. Silloin työntekijöiltä kysyttiin, mitä he taukotiloihin kaipaisivat.

– Kuuntelimme herkällä korvalla kaikkien työntekijöiden toiveita uudistuksia suunniteltaessa. Saimme toiveita erityisesti taukotiloista, kertoo Eatechin HR- ja viestintäpäällikkö Hanna Kouri.

Taukotiloihin haluttiin työpistettä hämärämpi valaistus, kodinomaisuutta, puupintoja, viherkasveja ja tekstiilejä. Nämä ovat Kourin mukaan tärkeitä asioita työntekijöille.

– Taukotilan tulee olla erilainen kuin työtila, jotta saadaan rauhoittava tauon tunne, hän kertoo.

Viihtyisyyden lisäämiseksi yritys on miettinyt myös sisustusta ja kalusteita. Erityisesti keittiön ja taukotilojen värimaailmoja on pohdittu. Toimitiloista löytyykin maanläheisiä ja pirteitä värejä; ikkunassa roikkuu hempeän vihreät paneeliverhot, joita tehostamassa on myös vaaleat, kuvioidut verhot. Juuri sellaiset, joita näkee monien kotien olohuoneissakin.

Väreistä ja viherkasveista saa voimia

Viherkasveja on ripoteltu eri puolille tiloja ja pöydiltä löytyy tuoreita hedelmiä. Huonekasvit todellakin vaikuttavat tunnelmaan omalta osaltaan. Sen lisäksi, että näyttävät kasvit lisäävät viihtyisyyttä, ne raikastavat huoneilmaa kuluttamalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea. Sen lisäksi kasvit haihduttavat vesihöyryä ja liikuttavat sisäilmaa. Taukotilan ruokapöytä on niin ikään kodin henkinen, puunvärinen, ja sen ympärille mahtuisi samalla kerralla istumaan vaikka iso perhe tai useampi työtoveri. Myös pirteät, limenvihreät tuolit ja beige sohva houkuttelevat istumaan ja rentoutumaan tauon ajaksi. Värit, sisustus ja huonekasvit yksinään eivät kuitenkaan takaa toimistossa työskentelevien viihtyvyyttä, johon vaikuttaa koko työympäristön kokonaisuus.

Ergonomiasta huolehtiminen muistettava

Työpisteiden ergonomisuus on iso tekijä työviihtyvyydessä ja -hyvinvoinnissa. Asentojen vaihtelulla ehkäistään työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä mahdollisia selkä- ja niskasärkyjä. Työntekijöillä on käytössään sähköpöydät, jotta selän asentoihin saa monipuolisuutta, ja säädöt voi asettaa juuri oman tarpeensa mukaan.

– Asentojen vaihtelu on tärkeää, kun tekee näyttöpäätetyötä. Halusimme ehdottomasti hankkia työtuolit, joita pystyy säätämään juuri itselleen sopiviksi, niin korkeutta, selkänojaa kuin käsinojiakin. Muutama poijutuolikin löytyy. Ne ovat satulatuolin tyyppisiä istuimia, joissa voi olla puoliseisovassa asennossa, Kouri kertoo.

Liikkuvuus ja etätyö ovat tätä päivää

Kourin mukaan sijainti keskustassa ja valinnanvapaus ovat hyviä valttikortteja rekrytointia ajatellen.

– Työntekijämme saavat valita kahdesta toimipisteestä, työskentelevätkö he mieluummin Hervannassa vai Tampereen keskustassa Åkerlundinkadulla. Meillä on töissä myös opiskelijoita, joilla on opintoja täällä keskustan alueella, Kouri kertoo.

Työ- ja opiskelupaikan lähekkäisyys helpottavat työntekijän menojen yhdistelemistä, kun aina ei tarvitse lähteä toiselle puolelle kaupunkia. Keskustan toimisto on tehty sellaisella periaatteella, ettei kenellekään ole nimettyjä työpisteitä, vaan paikalle saa vain tulla, ottaa itselleen sopivan paikan ja käydä töihin. Varauskalenterin mukaan työpisteitä toki voi ja pitääkin varata. Kouri kertoo työntekijöiden antaneen raikkaasta työtilasta runsaasti positiivista palautetta.

– Se tekee mielen hyväksi ja kiitolliseksi ja saa työt sujumaan, sanoo Kouri tyytyväisenä.

Kokoustilat ovat avaria, tasokkaita ja hyvin varusteltuja. Nykyisin jo monella alalla on arkipäivää, että työntekijät kulkevat aika vapaasti. Ihmiset voivat tehdä töitä joko toimistolla tai etänä kotona, kahvilassa, tai oikeastaan missä tahansa. Työpisteitä Tulli Business Parkissa sijaitsevissa yrityksen tiloissa on yhteensä 15 kappaletta. Hervannan toimitiloissa työpisteitä puolestaan on lähes 120. Toisinaan on mukava nähdä kasvokkain, ja palavereita järjestettäessä hyvät kokoustilat tulevatkin tarpeeseen.

– Olemme asentamassa vielä neuvottelutiloihin lisää akustiikkalevyjä äänen eristyksen ja kaikumisen vuoksi. Verhot ja sermitkin auttavat äänieristysasiassa.

Teksti ja kuva: Aulikki Järvinen-Nummi