Tyky-toiminta on jatkuvaa panostamista työkyvyn ylläpitoon, terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön sekä hyvään johtamiseen. Tyky-päivät ovat osa tätä toimintaa ja yksi keino parantaa työhyvinvointia työpaikoilla sekä kehittää työyhteisötaitoja.
Tällä hetkellä työhyvinvointiin on hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota, sillä koronapandemia on aiheuttanut työpaikoilla monenlaisia haasteita, jotka ovat vaikuttaneet myös työntekijöiden hyvinvointiin. Uudet työskentelytavat etäpalavereineen sekä työpaikalla noudatettavat koronarajoitusten ja -suositusten mukaiset uudet toimintatavat ovat vaatineet totuttelua, ja monilla aloilla epävarmuus työn jatkosta on aiheuttanut stressiä.
Etätyöskentely on joillekin haastavaa ja tietyt rytmit, ruoka- ja kahvitauot saattavat unohtua helpommin ja aamuisin työmatkalla kävelemään tottuneelta jää joka aamuinen ulkoilu väliin, ellei ole ottanut tavaksi tehdä pientä kävelyä ennen töiden aloitusta. Työskentelyasento kotona ei ole välttämättä niin ergonominen kuin työpaikalla, joten sekin vaikuttaa hyvinvointiin.
Poikkeustilanteessa eläminen on monella tapaa kuormittavaa niin fyysisesti kuin henkisestikin ja hyvinvointia edistäviä toimia tarvitaan.
Vaikka työntekijät kaipaavat nyt entistä enemmän virkistäytymistä, tyky-päivän järjestäminenkään ei ole mutkatonta varsinkaan alueilla, joilla koronatilanne ei ole vielä rauhoittunut. Tyky-päivä kannattaa kuitenkin järjestää, jos tilanne sen sallii ja se voidaan toteuttaa sen hetkiset rajoitukset ja suositukset huomioon ottaen.
Rentoa yhdessäoloa
Tyky-päivän alun asiapitoisemmassa osuudessa on hyvä käyttää osallistavia menetelmiä, jotka saavat ihmiset keskustelemaan ja ajattelemaan. Loppupäivän rentoon yhdessäoloon kuuluvat tarjoilut sekä ohjelma, jonka pitää sopia kaikille osallistujille, joten liian hurjat lajit voi olla hyvä jättää väliin tai järjestää osalle vaihtoehtoista ja mieleistä tekemistä. Osallistujien erilaisten rajoitusten huomioiminen onkin tärkeää, niin ohjelmassa kuin tarjoiluissa.
Ohjelman sisältöön vaikuttaa paljon myös se, onko aikaa puolikas vai kokonainen päivä, mihin vuodenaikaan tilaisuus järjestetään ja millainen budjetti on käytettävissä. Jos aikaa on vähän, kannattaa kaikki ohjelma järjestää samassa paikassa, jolloin siirtymisiin ei mene aikaa.
Ohjelman suunnittelussa on hyvä muistaa monipuolisuus ja yllätyksellisyys ja se, että päivä on oman yrityksen näköinen.
Kulttuuria, tasting-tilaisuuksia ja murhamysteereitä
Sisätiloissa tapahtuvaa ohjelmaa voisi olla esimerkiksi teatteriesitys, konsertti, näyttelyyn tutustuminen tai opastettu kierros jossakin muussa mielenkiintoisessa kohteessa.
Jonkin erikoisemman ruoan valmistaminen kokkauskurssilla ammattilaisen johdolla tai erilaiset tastingit ovat yleensä myös hyvä vaihtoehto. Juomatastingin lisänä tai vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi suklaa- tai juustotasting.
Jotkut elämyspalveluyritykset järjestävät murhamysteerejä, joissa osallistujat pääsevät heittäytymään rooleihin ja ratkomaan rikosta. Myös erilaiset pakohuonepelit ovat olleet viime vuosina suosittuja.
Hyvää oloa liikunnasta
Tyky-päivään sopii hyvin helpot, kaikille soveltuvat lajikokeilut ja muu liikunnallinen ohjelma, kuten pilates, kahvakuula, curling, jousiammunta, padel, keilaus tai tanssitunti. Osa voidaan toteuttaa myös ulkona.
Aina ei tarvitse palkata ulkopuolista lajin asiantuntijaa. Jollakin työntekijällä saattaa olla mielenkiintoinen harrastus, jonka hän haluaa esitellä muille ja muut pääsevät kokeilemaan lajia.
Kylpylä on myös helppo paikka tyky-päivän viettoon. Siellä voi yhdistää kuntoilun kuntosalilla, hemmotteluhoidot sekä rentoutumisen allasosastolla. Myös tarjoilut ja loppuillan ohjelma järjestyy saman katon alla.
Kuntotestillä tietoa hyvinvoinnista
Kuntokeskukset tarjoavat tyky-päivän ohjelmaa räätälöitynä ja kuntokeskusten tiloissa voi järjestää usein myös ruokailun. Päivä suunnitellaan jokaisen työyhteisön tilanteeseen sopivaksi ja ohjelma voidaan toteuttaa kuntokeskuksen tilojen lisäksi myös asiakkaan omissa tiloissa tai ulkona.
Jos osallistujat haluavat tietoa omasta hyvinvoinnistaan, kuntotestit on mielenkiintoinen lisä tyky-päivään. Tällaisia testejä ovat muun muassa hyvinvointianalyysit, kuntoindeksin mittaus ja energiatesti. Mittauksista löytyy myös sellaisia, jotka sopivat henkilöille, joilla on korkea kynnys mennä kuntotestiin ja testin voi tehdä myös työpäivän aikana arkivaatteissa. Testaaja voi antaa tulosten perusteella jatko-ohjeistuksia, jotka edesauttavat työntekijöiden hyvinvointia myös pidemmällä tähtäimellä.
Nuotiokokkaushaaste, melontaa ja mönkijäajelua
Elämys- ja ohjelmapalveluyrityksiä löytyy ympäri Suomen ja ne tarjoavat monenlaista ulkona tapahtuvaa tyky-päivän ohjelmaa, joka räätälöidään kunkin ryhmän tarpeisiin sopivaksi. Osallistujat, joilla on rajoituksia esimerkiksi liikkumisen suhteen, otetaan suunnittelussa huomioon.
Luonnossa voidaan tutustua erätaitoihin, järjestää nuotiokokkaushaaste tai osallistua juonelliseen metsäseikkailuun.
Yrityksen omat olympialaiset ja muut kisailut sopivat kilpailuhenkisille. Frisbeegolf on helppo toteuttaa ja sähköfatbikella ajaminen helpossa maastossa onnistuu suurimmalta osalta.
Monet talvilajit soveltuvat myös tyky-päivän ohjelmaksi ja niiden jälkeen sopii saunominen ja vaikkapa pulahdus avannossa. Jos ei mieli kylmään veteen kastautumaan, saunan pihaan voi tilata peräkärrypaljun. Kesäaikaan saunalautalla saunominen on elämys, ja lautalle voi järjestää tarjoilut.
Tyky-päivään voi tuoda elämyksellisyyttä myös kokeilemalla mönkijällä tai moottorikelkalla ajelua, kartingia, melontaa, koskenlaskua tai kiipeilypuistossa kiipeilyä. Jos haluaa tyky-päivään jonkin vauhdikkaan tai jännittävän lajin, on hyvä tarjota myös rauhallisempaa tekemistä vaihtoehdoksi.
Kaupunkisuunnistus johdattaa juhlapaikalle
Osa elämyspalveluyrityksistä järjestää myös kaupunkisuunnistuksia, joissa joukkueittain etsitään rasteja ja ratkaistaan tehtäviä. Suunnistuksia voi järjestää suuremmallekin ryhmälle, ja etsiä rasteja esimerkiksi kuuden hengen joukkueissa. Reitti ja kesto voidaan suunnitella asiakkaan toiveiden mukaan. Kaupunkisuunnistus voi alkaa esimerkiksi työpaikalta ja viimeinen rasti voi sijaita vaikkapa illanviettopaikassa, missä tarjoilut odottavat suunnistajia.
Lähteet: www.tykypaiva.net, www.venuu.fi, www.fressi.fi/yrityspalvelut
Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik