Kaupunkiseutu tarjoaa yrittäjämyönteisen toimintaympäristön

Menestyksekäs yritystoiminta on tärkeä tekijä minkä tahansa alueen kasvulle ja vetovoimaisuudelle. Tampereen kaupunkiseutu kehittyy käsi kädessä alueen yritysten kanssa.

Taloustutkimuksen alkuvuodesta teettämässä muuttohalukkuuskyselyssä Tampere oli jälleen kerran Suomen vetovoimaisin kaupunki, jonne 37 prosenttia suomalaisista voisi ajatella muuttavansa. Alueen väkiluku kasvaakin tasaista tahtia. Myös yrityselämän kannalta aluetta voidaan oikeutetusti pitää eräänlaisena Suomen kakkoskeskuksena, sijoittuuhan sinne tuhansia yrityksiä. Oma roolinsa kehityksessä on ollut alueen kunnilla, jotka ovat toimineet aktiivisesti taatakseen, että yrityksillä on edellytyksiä kasvuun ja menestymiseen. Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka omistavat kaupunkiseudun kunnat Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi. Osakaskuntien elinkeinojohtajat ovat edustettuina yhtiön ulkoisessa johtoryhmässä, joka muodostaa kiinteän yhteyden seudun kuntiin. Business Tampere tukee alueen kasvu- ja kansainvälistymishakuisia yrityksiä ja houkuttelee seudulle uusia investointeja. Lisäksi yhtiö tekee aktiivista elinkeinomarkkinointia huippuosaamisen aloilla ja tuo seutua tunnetuksi myös kansainvälisissä tapahtumissa.

–Olemme itse aktiivisesti yhteydessä yrityksiin, ja myös yrityksiltä tulee vinkkejä, millaisia yhteistyökumppaneita heillä on, lisää toimitusjohtaja Harri Airaksinen.

– Pitää olla tuoteympäristö ja tuote kunnossa. Ei voi tehdä niin, että vain mainostetaan, miten hieno alue on, vaan toimintaympäristöä pitää kehittää aktiivisesti.

Airaksinen toteaa, että tätä varten on varmistettava, että niin alueen saavutettavuus – esimerkiksi lento- ja raideliikenne – kuin koulutuspuolenkin asiat ovat kunnossa, ja että yritysten tarpeisiin löytyy osaavaa työvoimaa.

Kaupunkiseutu kasvaa ja kehittyy

Business Tampere ei ole mikään varsinainen palveluntuottaja, vaan yhtiön ensisijainen tehtävä on toimia koordinaattorina ja tarjota apua yritysten kansainvälistymiseen, viennin kehittämiseen ja rahoituksen hankkimiseen. Yrityksiä tuetaan yhtä lailla kasvussa ja kansainvälistymisessä, liiketoimintaekosysteemin kehittämisessä, verkostojen rakentamisessa kuin tutkimus- ja kehitysyhteistyössäkin. Airaksinen lisää, että Business Tampere kannustaa myös yrityksiä mukaan kehitysprojekteihin ja kokeiluihin, edistää investointeja ja avustaa sijoittumisessa seudulle sekä tarjoaa tietoa seudun yritysten liiketoiminta- ja innovaatioympäristöstä. Hän huomauttaa, että esimerkiksi aloitteleville yrityksille tarjoaa neuvontaa Uusyrityskeskus Ensimetri. Yritys voi saada Business Tampereelta kuitenkin tukea vaikkapa toimintaansa sopivien tonttien ja toimitilojen kartoittamiseen koko kaupunkiseudun alueelta.

– Siinä kannattaa ehdottomasti olla meihin yhteydessä. Meiltä löytyy lähtökohtaiset tiedot saatavilla olevista helposti kaavoitettavista alueista ja mistä toimitiloja ja tontteja ylipäätään löytyy.

Airaksinen kertoo, että kuntien sijainti määrittelee, millaisia profiileja niillä on. Nokialla on bio- ja kiertotalouteen keskittynyt ECO3-yritysalue, Pirkkalassa puolestaan paljon logistiikka-alan toimijoita. Myös Lempäälässä on logistiikkaa sekä tilaa vievää kauppaa ja Kangasalalla ja Tampereella yhteinen kiertotaloussuunnitelma Tarastejärvellä. Vaikka yritysten kannalta yleistilanne seudulla on hyvä, parantamisen varaa on aina. Airaksinen kertoo, että lähtökohtaisesti kehitettävää olisi esimerkiksi työvoiman saatavuuden ja logistiikan näkökulmasta.

– Kyllähän tämä korkean teknologian osaaminen, infraosaajat sekä tutkimus- ja kehityslaitokset ovat hyvällä tasolla, ja sitä taustaa vasten tilanne on hyvä teknologiayrityksille.

Hän huomauttaa, että menestymisen mahdollisuuksia muodostetaan myös tekemällä oikea-aikaisia julkisia investointeja. Tampereen tekemistä seurataankin niiden osalta tarkasti. Airaksinen kiittelee sitä, että kaupungissa on kyetty tekemään isoja päätöksiä.

– Kun tehdään isoja julkisia infrainvestointeja – tunneli, ratikka, kansiareena – on keskeistä, että sehän tuo aina rahat moninkertaisina takaisin yksityisinä investointeina.

Tietoa rahoitusmahdollisuuksista

Pohtiessaan alueen tarjoamia toimintamahdollisuuksia, yrityksiä kiinnostavat usein etenkin toimivat liikenneyhteydet ja osaavan työvoiman saatavuus.

– Ja ihan liiketoiminnan näkökulmasta kansainvälistyminen ja rahoituksen hankinta ovat sellaisia, mihin yritykset kaipaa tukea ja vinkkejä, mainitsee Airaksinen.

Yrityksille annetaankin konkreettista apua kansainvälistymiseen ja yhteistyökumppaneiden löytämiseen. Business Tampereella on myös rahoitusneuvonnan helpdesk-palvelu, josta yritykset saavat ohjeita ja vinkkejä rahoituksen hankkimiseen. Yritykset eivät ole välttämättä edes tietoisia kaikista tarjolla olevista keinoista, joilla vauhdittaa kasvuaan. Esimerkiksi Tekes tarjoaa rahoitusta tutkimukseen ja kehitykseen, ja EU:lla on Horisontti 2020 SME Instrument -ohjelmansa, josta yritys voisi saada vauhtia kasvuunsa. Airaksinen kuitenkin huomauttaa, että suomalaiset yritykset hakevat yleensä nihkeästi EU-ohjelmien mahdollistamia rahoituksia. Eiväthän ne toki sovi välttämättä kaikille toimijoille, mutta niitä voitaisiin hänen mukaansa hyödyntää enemmänkin.

– Jos yritys hakee kasvua, partnereita ja kansainvälistymistä ja on ehkä tietyllä tavalla teknologiaorientoitunut, kyllä meihin kannattaa olla yhteydessä, tiivistää Airaksinen.

Vaikka etenkin alueen IT-alan yritykset ovat tällä hetkellä hyvässä nosteessa, seudulla on tarjolla menestymisen eväitä monen tyyppisille yrityksille:

– Täällä kaupunkiseudulla on kahdeksan tunnistettua ekosysteemiä. Kyllä niistä varmasti luulisi löytyvän kehitysmahdollisuuksia ja uusia markkinoita.

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Dreamstime