Kokeneet ravintoloitsijat tarttuivat tilaisuuteen

Tampereen ravintolatarjonta täydentyi syksyn alussa uudella tulokkaalla, kun ravintola Clava aloitti toimintansa Tampereen Kauppaseuran yhteydessä, aivan Tampereen keskustan sykkeessä.

Ravintola-ala on kohdannut viime vuodesta lähtien kiperiä haasteita kaikkialla Suomessa, myös Tampereella. Pitkien kuukausien aikana ravintoloitsijat ovat venyneet ja kehittäneet rohkeasti uutta voidakseen tarjota ruokaelämyksiä mahdollisuuksien mukaan. 

Nuo haastavat ajat ovat toivon mukaan jäämässä nyt jo taakse. On aika kääntää katse kohti tulevaa. 

Clava on latinaa ja tarkoittaa klubia – paikkaa, jossa voi nauttia ja viettää hyviä hetkiä arjen keskellä.

Tuollaisia hyviä hetkiä ja yhdessä viihtymistä kaupungissa jo kaivataankin. Clava oli siis osuva nimi uudelle ravintolalle, joka avasi tänä syksynä ovensa Tampereen Kauppaseuran yhteyteen, aivan Tampereen ydinkeskustaan Kirkkokadulle. 

Visiona laadukasta ruokaa tyylikkäässä miljöössä

Ravintola Clava on 200-paikkainen businesslounas- ja tilausravintola, jonka toiminta-ajatuksena on yksinkertaisesti tarjota asiakkailleen korkealaatuista, tyylikästä ja omassa keittiössä valmistettua ruokaa. Tampereen Kauppaseura on ravintolan vuokranantaja ja samalla myös sen läheisin yhteistyökumppani. Konsepti oli siis jo valmiiksi hyvin mietitty.

– Aivan kuin Kauppaseurakin, Clava tarjoaa asiakkaille antoisia kokemuksia laadukkaan ruuan parissa tyylikkäässä miljöössä, summaa ravintoloitsija Petri Kerkkänen, joka luotsaa ravintola Clavaa yhdessä vaimonsa Anninan kanssa. Molemmat ovat pitkän linjan ammattilaisia ravintola-alalla.

– Aloitimme molemmat nuorina alan perusasioista. Anninan ensimmäinen työ oli paistajana Carrolsissa ja minun patatiskarina Finnjetillä, muistelee Kerkkänen.

– Tuon jälkeen olemme kerryttäneet työkokemusta ulkomailla Lähi-idässä, Euroopassa ja Amerikassa. Kotimaassa olemme työskennelleet hyvätasoisissa hotelleissa ja ravintoloissa ympäri maata.

Onnekkaalla sattumalla sormet pelissä

Pariskunnalla on siis takanaan pitkä kokemus ravintola-alalta niin koto-Suomesta kuin maailmallakin. Ennen ravintola Clavaa he perustivat ja isännöivät Valkeakoskella italialaista Rusticheria Stellaa kuuden vuoden ajan.

– Ravintola-alassa meitä kiehtoo asiakkailta saatu suora palaute tehdystä työstä ja jatkuva itsensä kehittäminen. Uskomme pitkäjänteiseen tekemiseen ja sen mukana tuomaan luottamukseen asiakkaissamme, kertoo Petri Kerkkänen.

Visiota ja rahkeita näillä kahdella riittää siis runsain määrin. Kuten monet hyvät asiat elämässä, myös pariskunnan päätyminen Clavan ravintoloitsijoiksi oli kuitenkin suurta sattumaa. 

– Pitkäaikainen ystävämme Tero Jokilehto oli meillä kylässä. Hän oli liittynyt Kauppaseuran jäseneksi edellisenä päivänä ja kertoi meille, että TKS päättää uudesta ravintoloitsijasta tulevalla viikolla, taustoittaa Kerkkänen tapahtumien kulkua.

He soittivat saman tien Kauppaseuraan ilmaistakseen kiinnostuksensa. Parin palaverin jälkeen he olivatkin jo onnekseen uusia ravintoloitsijoita.

Keskiössä lähiruoka ja sesongin raaka-aineet

Vaikka puitteiden ja visionkin on oltava kunnossa, ravintolassa tärkeintä on totta kai ruoka. Nykyaikaiset valmistusmenetelmät ovat Kerkkäsen mukaan ravintola Clavan keittiössä itsestäänselvyys. 

– Leivomme ja keitämme liemet ja kastikkeet omassa keittiössä. Kunnioitamme vanhoja ruokaklassikoita ja pyrimme puhaltamaan niihin uutta ilmettä ja herkkyyttä, hän kuvailee. 

– Keittiömestarimme Mika Hänninen ja Antti Rask ovat kunnianhimoisia kokkeja, jotka asettavat korkeat laatukriteerit niin omalle kuin koko työyhteisön työlle.

Clavan ruokafilosofian keskiössä on sesonki ja sesongissa olevat raaka-aineet, joten meny vaihtelee ruokasesonkien mukaan. Kerkkänen kertoo heidän arvostavan etenkin lähiruokaa, eettisesti tuotettuja raaka-aineita ja pieteetillä muodostettuja makuyhdistelmiä.

– Raaka-aineita etsimme mahdollisimman läheltä kuten Paijan Tilateurastamolta ja Suoniemen Luomutilalta. Makumaailma tulee olemaan kotimaisia ja kansainvälisiä klassisia ruokalajeja, jotka aiheuttavat miellyttävää kihelmöintiä kielellä, hän lupaa.

Uusi tulokas panostaa yksilölliseen palveluun

Uutena tulokkaana ravintola Clava asettuu luontevasti osaksi Tampereen monipuolista ravintolatarjontaa, joka hakee uutta nousua pandemian aiheuttamien haasteiden jälkeen. Kilpailua alalla on riittänyt jo aiemmin, mutta nyt ravintoloitsijoiden on mietittävä toimintaansa entistäkin tarkemmin – palvelun ja ruokaelämysten laadusta tinkimättä. 

Asiakkaiden viihtyminen on ravintola-alalla edelleenkin kaiken A ja O. Petri Kerkkänen kertookin heidän tarjoavan ravintolassaan yksilöllistä palvelua. 

– Esimerkiksi kaikki annokset tarjoillaan pöytiin ja kaikille lounaan ruokalajeille on tarkoin mietityt viini- ja juomasuositukset.

Hän lisää ravintolan kauniin ja modernin ravintolasalin olevan iso, joten asiakkaille voidaan tarjota rauhallinen ja koronaturvallinen ruokailuhetki. 

Koska ravintola Clava sijaitsee Tampereen Kauppaseuran yhteydessä, toiminnassa on panostettu luonnollisesti etenkin liikelounaisiin. Liikelounaalla tarjotaan fine dining -tasoista kolmen ruokalajin lounasta, jonka lisäksi tarjolla on päivittäin vaihtuvat kevyempi ja tukevampi lounassetelihintainen lounas.

– Tilausravintolassa tarjoamme asiakkaalle aina räätälöidyn kokonaisuuden, jossa huomioidaan kaikki toiveet sekä tilaisuuden luonne ja yksityiskohdat. Tavoitteemme on ylittää asiakkaan odotukset jokaisessa tilaisuudessa.

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Marko Kallio / Skyfox